Pri Calaisu spopad med policisti in migranti

Francoska policija se je danes v kraju Teteghem blizu pristaniškega mesta Calais na severu države spopadla z migranti, ki so na policiste metali kamenje. Župan Teteghema Franck Dhersin je zato pozval k takojšnji razpustitvi tega šotorišča migrantov.

Calais Foto: Wikipedia
Calais Foto: Wikipedia

CALAIS > Do konflikta je prišlo, ko je policija skušala izvesti varnostno preverjanje v šotorišču v Teteghemu. Župan Franck Dhersin je taborišče označil za “območje brezzakonja”, ki je v rokah tihotapcev z ljudmi. Poudaril je, da gre za “mafijo, ki deluje kot mamilarska tolpa”. Francoski tiskovni agenciji AFP je dejal, da je zahteval njegovo takojšnje zaprtje, če je potrebno, tudi s silo.

Dodal je, da so doslej v regiji med tihotapci z ljudmi aretirali le “majhne ribe” ter okrivil britansko vlado, da ni storila ničesar, da bi prijeli njihove šefe, ki so v Veliki Britaniji.

V šotorišču v Teteghemu trenutno živi 250 beguncev in migrantov, večinoma Sircev, a tudi Iračani, Iranci ter nekaj Vietnamcev. Šlo naj bi za bogatejše migrante, ki tihotapcem ljudi lahko plačajo več tisoč evrov, da jih preko Rokavskega preliva v vozilih pretihotapijo v Veliko Britanijo.

Približno 6000 revnejših migrantov je nekaj kilometrov daleč v šotorišču “nova džungla” v Calaisu, ki upajo, da bodo sami našli način, da pridejo do Velike Britanije.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je medtem danes zatrdil, da so okrepljeni varnostni ukrepi, ki so jih uvedli minuli teden - namestili so tudi dodatnih 400 policistov - že obrodili sadove.

Od nedelje Rokavskega preliva ni prečkal noben migrant, dnevno pa je skušalo na območje predora pod Rokavskim prelivom priti okoli 240 migrantov, medtem ko je bilo prej tovrstnih poskusov 1300.

Na območju je sicer sedaj nameščenih 1125 policistov, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano