Pri Borneu našli dele strmoglavljenega letala

Indonezijske ladje so na morskem dnu pri otoku Borneo našle štiri velike predmete, ki pripadajo letalu AirAsia, ki je v nedeljo strmoglavilo s 162 ljudmi na krovu, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil vodja iskalne akcije Bambang Sulistyo.

Indonezijsko ministrstvo za promet je   letalskemu prevozniku AirAsia prepovedalo obratovanje linije med drugim največjim indonezijskim mestom Surabaya in Singapurjem. Gre za linijo, na kateri je v nedeljo prišlo do smrtonosne nesreče. Oblasti so
Indonezijsko ministrstvo za promet je letalskemu prevozniku AirAsia prepovedalo obratovanje linije med drugim največjim indonezijskim mestom Surabaya in Singapurjem. Gre za linijo, na kateri je v nedeljo prišlo do smrtonosne nesreče. Oblasti so 

DŽAKARTA > Dva predmeta so našli že v petek pozno zvečer, dva pa danes.

“Lahko potrdim, da gre za dela letala, ki ga iščemo,” je po najdbi prvih dveh predmetov danes zjutraj zatrdil Bambang Sulistyo. Kot je pojasnil, je eden od predmetov dolg dobrih devet in širok slabih pet metrov, drug pa meri približno sedem metrov. Predmeta se nahajata na morskem dnu na globini 30 metrov.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še pojasnil Sulistyo, bodo na območje poslali potapljače, ki bodo v razbitinah iskali trupla žrtev. “Glavni cilj je, da najdemo naše brate in sestre, ki so morda še znotraj teh predmetov,” je dejal in dodal, da je med prioritetami tudi iskanje črnih skrinjic, ki bosta dokončno razkrili vzrok strmoglavljenja.

Strokovnjak za letalstvo Djusman Syafii Djamal je na osnovi posnetkov najdenih razbitin ocenil, da gre za dele trupa letala in da so krila očitno nepoškodovana.

Indonezijsko ministrstvo za promet je letalskemu prevozniku AirAsia prepovedalo obratovanje linije med drugim največjim indonezijskim mestom Surabaya in Singapurjem. Gre za linijo, na kateri je v nedeljo prišlo do smrtonosne nesreče. Oblasti so ugotovile, da AirAsia ni imel dovoljenja za lete na tej relaciji ob nedeljah, ampak le ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in sobotah. Zato so družbi sedaj te lete v celoti prepovedali, je pojasnil predstavnik ministrstva.

Po strmoglavljenju so doslej našli 30 trupel z letala, danes nobenega na novo. Od tega naj bi bilo najmanj pet žrtev še vedno na svojih sedežih in so bile celo še vedno pripete z varnostnimi pasovi, ko so jih našli.

Pri iskanju sodeluje sedem držav - poleg Indonezije še Singapur, Malezija, Japonska, Južna Koreja in ZDA ter po novem dve ruski letali, kakih 50 ruskih potapljačev in manjša podmornica na daljinsko upravljanje.

V minulih dneh je iskanje oviralo neugodno vreme. Potem ko so ponoči in danes našli še omenjene razbitine letala, pristojni sedaj upajo, da bo iskanje hitreje napredovalo in da bodo v kratkem našli tudi preostala trupla in črni skrinjici.

STA


Najbolj brano