Preživeli tragedije ob libijski obali poročajo o trčenju z ladjo

Italijanska mornarica in obalna straža sta zaradi množičnega vala beguncev in zadnjih tragedij v Sredozemskem morju pod pritiskom in “izčrpani”.

Italijanska mornarica in obalna straža sta zaradi množičnega 
vala beguncev in zadnjih tragedij v Sredozemskem morju pod 
pritiskom in “izčrpani”. Foto: © Stringer Italy / Reuters
Italijanska mornarica in obalna straža sta zaradi množičnega vala beguncev in zadnjih tragedij v Sredozemskem morju pod pritiskom in “izčrpani”. Foto: © Stringer Italy / Reuters

RIM > Preživeli nedeljske nesreče ob libijski obali, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 800 prebežnikov, so medtem povedali, da je njihovo prenapolnjeno plovilo trčilo z ladjo, ki jim je prišla na pomoč.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, preživeli nesreče, ko je v noči s sobote na nedeljo ob obali Libije potonilo plovilo z na stotine ljudmi na krovu, trdijo, da je prišlo do trčenja s portugalsko trgovsko ladjo, ki jim je prišla na pomoč. To so povedali danes sodelavcem visokega komisariata ZN za begunce UNHCR.

Tunizijski vlačilec, ki je usmerjal plovilo z migranti, je po njihovih besedah pomotoma zapeljal v trgovsko ladjo King Jacob. To je sprožilo paniko na krovu čolna, ta se je začel nevarno nagibati in se nato prevrnil. Kapitan portugalske ladje medtem trčenje zanika, piše APA in dodaja, da bo to, kar se je res zgodilo, sedaj skušalo ugotoviti tožilstvo v Palermu.

Nesrečo, ki naj bi vzela okoli 800 življenj, je preživelo 28 ljudi. 27 so jih v ponedeljek zvečer prepeljali v pristanišče v sicilski Catanii, enega pa so zaradi slabega zdravja prepeljali v tamkajšnjo bolnišnico. Med preživelimi so italijanske oblasti prijele tunizijskega kapitana in sirskega člana posadke.

Tožilstvo iz sicilijanske Catanie je sporočilo, da 27-letnega kapitana Mohameda Alija Maleka sumijo, da je odgovoren za napake v krmarjenju in za neodgovorno prenatrpanost plovila. Kapitanu grozijo obtožbe o trgovini z ljudmi, večkratnem uboju in povzročitvi brodoloma. 25-letnemu članu posadke Mahmudu Bihitu pa očitajo pomoč pri tihotapljenju ljudi. Oba moška naj bi še danes stopila pred sodnika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

APA medtem navaja besede poveljnika italijanskih pristaniških oblasti, admirala Felicia Angrisana, da so italijanska mornarica, obalna straža in pristaniške oblasti že več tednov pod velikim pritiskom in so izmučeni. “Izčrpani smo, soočeni smo z resničnim navalom in smo na koncu svojih moči,” je potožil ter val beguncev primerjal kar z “biblijskim eksodusom”.

Dnevno je na morju in kopnem angažiranih 2000 oseb, ki iščejo in oskrbujejo prebežnike. Kot je v pogovoru za italijanski dnevnik La Repubblica povedal Angrisano, so v okviru operacije EU Triton naredili vse, kar je v njihovi moči, a “zdaj je prišel čas za mobilizacijo EU”.

Žrtve nedeljske nesreče je označil kot “žrtve umora” in izpostavil, da je ključno odločno ukrepanje proti tihotapcem z ljudmi. Po njegovem mnenju je bil v preiskavah proti njim dosežen že velik napredek, tudi ker so prebežniki, ki jih rešijo, vse pogosteje pripravljeni sodelovati z organi pregona in pravosodjem. Med podatki, ki jih je še razkril, je med drugim ta, da imajo sirski begunci načeloma več denarja in zato za pot preko morja načeloma dobijo varnejši in zanesljivejši prevoz.

STA


Najbolj brano