Preživeli ruski pilot: Turškega opozorila ni bilo

Preživeli pilot ruskega vojaškega letala, ki ga je v torek sestrelila Turčija, je danes za ruske medije povedal, da s turške strani pred sestrelitvijo ni prišlo nobeno opozorilo. “Nobenega opozorila ni bilo, ne po radiu ne vizualno. Nobenega stika ni bilo,” je zatrdil Konstantin Murahtin.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

MOSKVA > Konstantin Murahtin je z ruskimi mediji govoril iz zračne baze Hmejmin v Siriji, kjer ima Rusija nameščena svoja vojaška letala, poroča BBC.

Pilot je še povedal, da rusko letalo nikakor ni moglo kršiti turškega zračnega prostora, saj v njem ni bil “niti sekunde”. “Tako na zemljevidu kot na tleh sem lahko jasno videl, kje je meja in kje sva midva,” je pojasnil. “Letela sva na višini 6000 metrov, vreme je bilo jasno,” je dodal.

Suhoj Su-24, ki je bil na misiji na severu Sirije, je sestrelil turški lovec F-16. Turčija trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, medtem ko Rusija vztraja, da je bilo ves čas v sirskem zračnem prostoru.

Ruske oblasti so sporočile, da so pilota rešile specialne enote, operacija pa je trajala 12 ur. Murahtin ni pojasnil podrobnosti reševalne operacije, dejal je le, da se na splošno dobro počuti in da “vojaški zdravniki delajo čudeže”. “Nestrpno čakam, da me zdravniki odpustijo in da se bom lahko nemudoma vrnil na dolžnost. Poveljnike bom prosil, če lahko ostanem v oporišču,” je še dejal.

Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo s truplom njegovega kopilota, ki so ga ustrelili uporniki, potem ko se je izstrelil iz letala.

Turška televizija Fox je medtem objavila zvočni posnetek, na katerem je po njihovih trditvah slišati opozorila pilotov turških lovcev ruskemu suhoju, preden so ga sestrelili. “Približujete se turškemu zračnemu prostoru, takoj spremenite smer proti jugu,” reče glas v angleščini. Verodostojnost posnetka še ni bila potrjena.

STA


Najbolj brano