Prepoved nošenja muslimanskih naglavnih rut za učiteljice je protiustavna

Nemško ustavno sodišče je danes razsodilo, da je prepoved nošenja muslimanskih naglavnih rut za učiteljice v nemških šolah protiustavna. Po obrazložitvi sodišča je prepoved rut opravičljiva le, če obstaja zadostna in konkretna grožnja za mir v šolah ali za nevtralnost države. Abstraktna nevarnost ni dovolj, je še razsodilo.

Nemško ustavno sodišče je  razsodilo, da je prepoved nošenja muslimanskih naglavnih rut za učiteljice v nemških šolah protiustavna. Foto: Khaled Al-Hariri
Nemško ustavno sodišče je razsodilo, da je prepoved nošenja muslimanskih naglavnih rut za učiteljice v nemških šolah protiustavna. Foto: Khaled Al-Hariri

KARLSRUHE > Razsodba vpliva na osem nemških dežel, kjer prepoved velja. Ustavno sodišče je tako razveljavilo svojo lastno razsodbo iz leta 2003, s katero je tem deželam dovolilo prepovedi.

Prepoved nošenja naglavnih rut bo poslej upravičena le, če bo na primer to vodilo do zaostrenih nesoglasij v posamezni šoli. Muslimanske organizacije so že pozdravile sodbo ustavnega sodišča, ki je razjasnilo, da samo nošenje rut neposredno ne ogroža miru v šolah.

Sodišče je ugotovilo, da učiteljice z nošenjem naglavne rute ne omejujejo verske svobode učencev in njihovih staršev. Te kršitve se namreč pojavijo le, če bi učiteljice poveličevale islam, se glasi sodba.

Ustavni sodniki so prav tako razveljavili del izobraževalne zakonodaje v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, ker naj bi favoriziralo krščanske vrednote in tradicije, s tem pa omejevalo druge religije in je zato protiustavno.

STA


Najbolj brano