Preiskovalci kljub spopadom v Ukrajini znova na kraju strmoglavljenja

Kljub spopadom, ki se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo z nezmanjšano silo, so mednarodni preiskovalci danes nadaljevali delo na prizorišču strmoglavljenja malezijskega letala. Na obširno območje pri kraju Grabovo, kjer ležijo razbitine letala, je danes prispelo okoli 110 strokovnjakov iz Nizozemske, Avstralije in Malezije.

Kljub spopadom, ki se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo z nezmanjšano silo, so mednarodni preiskovalci danes nadaljevali delo na prizorišču strmoglavljenja malezijskega letala Foto: STA
Kljub spopadom, ki se na vzhodu Ukrajine nadaljujejo z nezmanjšano silo, so mednarodni preiskovalci danes nadaljevali delo na prizorišču strmoglavljenja malezijskega letala Foto: STA

DONECK > Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) je sporočila, da imajo preiskovalci, ki iščejo posmrtne ostanke in predmete 298 potnikov letala, ki je strmoglavilo 17. julija, na voljo tudi 17 posebnih naprav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi bojev med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti so strokovnjaki v ponedeljek na prizorišču strmoglavljenja delali le 90 minut.

V mestih Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine se medtem razmere še naprej zaostrujejo. Kot so sporočile samooklicane oblasti v Lugansku, je zaradi tednov spopadov kakih 250.000 ljudi brez vode in elektrike.

Vladala naj bi humanitarna katastrofa, ki naj bi prizadela predvsem družine z otroki in starejše. Poleg tega naj bi Lugansku grozila še ekološka kriza, saj so smetarji sredi hude vročine ustavili delo.

Milijonski Doneck naj bi medtem na poziv vojske zapuščalo vedno več ljudi. Ostri spopadi, ki se v zadnjih dneh stopnjujejo, potekajo tik pred vrati mesta. Opazovalci ne izključujejo možnosti, da bi vojska mesto zbombardirala.

Da se je vojska približala obrobnim četrtim Donecka, pa tudi Luganska, so danes potrdili v Kijevu. Kot je dejal predstavnik vojske, gre trenutno za priprave na osvoboditev mest, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano