Predstavniki religij z deklaracijo proti suženjstvu

Predstavniki največjih svetovnih religij so danes na srečanju v Vatikanu podpisali deklaracijo, v kateri se zavezujejo, da bodo še pred koncem tega desetletja izkoreninili novodobno suženjstvo in trgovino z ljudmi. “Nič več sužnji. Vsi smo bratje in sestre,” je ob tem na Twitterju zapisal papež Frančišek.

Predstavniki največjih svetovnih religij so danes na srečanju v Vatikanu podpisali deklaracijo, v kateri se zavezujejo, da bodo še pred koncem tega desetletja izkoreninili novodobno suženjstvo in trgovino z ljudmi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predstavniki največjih svetovnih religij so danes na srečanju v Vatikanu podpisali deklaracijo, v kateri se zavezujejo, da bodo še pred koncem tega desetletja izkoreninili novodobno suženjstvo in trgovino z ljudmi. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

VATIKAN > “Mi, podpisniki, smo danes tukaj zbrani za zgodovinsko pobudo, da navdihnemo duhovno in praktično akcijo vseh svetovnih religij in ljudi dobre volje, da do leta 2020 enkrat za vselej izbrišemo novodobno suženjstvo s sveta,” piše v deklaraciji.

Poleg papeža Frančiška so med podpisniki še visoki predstavniki pravoslavcev, anglikancev, judov, muslimanov, hindujcev in budistov. Gre za tako imenovano Globalno mrežo za svobodo (Global Freedom Network - GFN).

Danes je mednarodni dan boja proti suženjstvu.

Kot so zapisali na spletni strani, so se voditelji največjih svetovnih religij prvič vsi sestali, in to s ciljem končati suženjstvo in trgovino z ljudmi. Podpis deklaracije sledi zgodovinskemu dogovoru, doseženemu marca letos v Vatikanu. Danes po vsem svetu v suženjstvu živi skoraj 36 milijonov ljudi, so opozorili.

To medversko pobudo je sicer podprla in soustanovila fundacija Walk Free, ki jo je ustanovil avstralski rudniški magnat Andrew Forrest.

STA


Najbolj brano