Predstavniki Trumpove kampanje v stiku z ruskimi oblastmi

Sodelavci novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so bili v času predvolilne kampanje v stiku z ruskimi oblastmi, je danes potrdil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Ob tem je poudaril, da zaradi Trumpove zmage v Moskvi ni nobene evforije.

Sodelavci novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so bili v času predvolilne kampanje v stiku z 
ruskimi oblastmi, je danes potrdil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Foto: STA
Sodelavci novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa so bili v času predvolilne kampanje v stiku z ruskimi oblastmi, je danes potrdil namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Foto: STA

MOSKVA > Trumpova protikandidatka, demokratka Hillary Clinton je med kampanjo kandidata republikancev zaradi Moskvi naklonjenih izjav obtožila, da je "Putinova lutka". Trump pa je te navedbe zanikal, spominja tiskovna agencija Reuters. Rusijo so povezovali tudi z vdori v elektronsko pošto demokratske stranke, zaradi katere so preiskovali Clintonovo.

Rjabkov je danes dejal, da so bili člani Trumpove politične ekipe med predvolilno kampanjo v stiku z rusko vlado. Dodal je, da bodo sodelovanje nadaljevali tudi po izvolitvi Trumpa, vendar pa bo intenzivnost sodelovanja odvisna od razmer in vprašanj, s katerimi se bodo soočali.

"Seveda poznamo večino ljudi iz njegovega kroga. Ti ljudje so bili v središču zanimanja v ZDA in zasedali visoke položaje," je še poudaril.

Glede zmage Trumpa pa je izpostavil, da v Rusiji "ni nobene evforije". "Ne želim dati vtisa, da smo polni upanja," je še poudaril Rjabkov.

Stališča o Rusiji, ki jih je izrazil Trump in predstavniki njegove kampanje so precej ostri do Moskve, je še dejal. "Nimamo razlogov, da bi spremenili svoje stališče: predvolilna kampanja je temeljila na protiruskem konsenzu obeh strank," je dodal.

Komentarji namestnika zunanjega ministra so sicer v nasprotju z navdušenimi odzivi ruskih politikov in državnih medijev. Med drugim je poraz demokratske kandidatke Hillary Clinton požel aplavz v ruski dumi.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je bil med prvimi svetovnimi voditelji, ki so čestitali novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku. Putin, ki je Trumpa podprl že med kampanjo, je izrazil željo po konstruktivnem dialogu in boljših odnosih med Rusijo in ZDA.

Odnosi med državama so sicer na eni izmed najnižjih točk po koncu hladne vojne. Med vzroki za napetosti sta predvsem krizi v Siriji in Ukrajini.

STA


Najbolj brano