Predstavniki BiH zadovoljni z odločitvijo Bruslja

Vodilni predstavniki Bosne in Hercegovine so včeraj pozdravili odločitev zunanjih ministrov članic Evropske unije o uveljavitvi pridružitvenega in stabilizacijskega sporazuma z BiH v zameno za zahtevane zaveze k reformam, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić Foto: Wikipedia
Predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić Foto: Wikipedia

SARAJEVO > Predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić je odločitev unije v Sarajevu označil za velik uspeh. Po oblikovanju vlade BiH in vlad v obeh entitetah se bodo po njegovih besedah začeli pogovori o gospodarskih reformah, ki bi nato omogočile vložitev prošnje BiH za status kandidatke za članstvo v EU. Po njegovi oceni bi BiH lahko dobila status kandidatke prihodnje leto ali v začetku leta 2017.

“Verjamem, da so se nam odprla vrata EU. No, na kakšen način in kako hitro bo to potekalo, je odvisno samo od nas v BiH,” je poudaril hrvaški član predsedstva Dragan Čović na novinarski konferenci v Mostarju.

Izpostavil je trdno opredeljenost oblasti za reforme, kar so po njegovi oceni pokazale tudi s potrditvijo pisne zaveze reformam v predsedstvu in parlamentu BiH.

Mandatar nove vlade BiH Denis Zvizdić je ocenil, da bo z uveljavitvijo pridružitvenega in stabilizacijskega sporazuma prišlo do pospešitve reform. Kot je dodal, sporazum določa prednostne reforme, BiH pa mora sedaj pripraviti načrt njihove uresničitve, tudi socialno-gospodarskih, s čemer bodo stabilizirali državo.

BiH je leta 2008 z EU podpisala sporazum o pridruževanju in stabilizaciji, ki velja za nepovratno vstopnico za vlak v unijo. Ratifikacijski proces se je končal leta 2011, vendar sporazum še ni začel veljati zaradi notranje ohromelosti države ter posledično neizvajanja reform in sodbe Sejdić-Finci, ki ostaja pogoj, a na prvem mestu so zdaj socialne in gospodarske reforme.

Po več letih popolnega zastoja je EU nato decembra lani sprožila novo strategijo za BiH, da bi le zagotovila napredek države na poti v unijo. V tem sklopu je bila pisna zaveza politike reformam prvi cilj. Potem ko so to storili, pa so ministri EU danes dali zeleno luč za uveljavitev sporazuma, ki naj bi začel veljati spomladi.

EU je ob tem danes še vodstvo BiH pozvala, naj svoje zaveze in obveznosti v celoti spoštuje ter naj razvije načrt reform v posvetovanju z unijo in civilno družbo. Opozorila jo je tudi, da bo napredek pri izvajanju reform ključno merilo pri obravnavanju prošnje za članstvo v uniji.

STA


Najbolj brano