Predsedovanje EU iz latvijskih v luksemburške roke

Luksemburg z današnjim dnem od Latvije prevzema šestmesečno predsedovanje EU, ki ga bodo po pričakovanjih zaznamovale Grčija, Velika Britanija in begunska kriza v Sredozemlju. Luksemburg je ena šestih ustanovnih članic EU in bo Svetu EU predsedoval že dvanajstič, tako da dobro pozna delovanje bruseljskega stroja.

Luksemburg z današnjim dnem od Latvije prevzema šestmesečno predsedovanje EU. Foto: Christian Lambiotte/Ek
Luksemburg z današnjim dnem od Latvije prevzema šestmesečno predsedovanje EU. Foto: Christian Lambiotte/Ek

BRUSELJ, LUXEMBOURG > Daleč največji izziv, s katerim se trenutno sooča EU in še posebej območje z evrom, je zagotovo Grčija. Po turbulencah v minulih dneh je trenutno nemogoče napovedati, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi, tedni in meseci, se pa ugiba tudi o izstopu Grčije iz območja z evrom, kar bi bil pomemben presedan.

Z grškim vprašanjem se ukvarjajo evroskupina ter institucije mednarodnih posojilodajalcev, medtem ko predsedstvo Sveta EU pri tem ne igra ključne vloge.

Podobno je v primeru britanskega referenduma o nadaljnjem članstvu v EU, ki ga namerava premier David Cameron razpisati enkrat do konca leta 2017, saj se bosta z njim ukvarjala zlasti predsednika Evropskega sveta in Evropske komisije.

Več vloge ima predsedstvo pri soočanju z begunsko krizo v Sredozemlju, saj minister predsedujoče države vodi zasedanja notranjih ministrov, ti pa odločajo o delitvi bremen po članicah unije.

V ospredju bo po pričakovanjih ostala še ukrajinska kriza, veliko dela pa poleg tega čaka na področjih, kot so poglabljanje gospodarske in denarne unije, energetska unija, digitalna in varnostna strategija, naložbena ofenziva in druga.

STA


Najbolj brano