Predsednik Burkine Faso odstopil

Predsednik Burkine Faso Blaise Compaore je po nemirih - ti so izbruhnili zaradi njegovih načrtov, da spremeni ustavo in si tako zagotovi podaljšanje že 27 let trajajoče vladavine - danes uradno odstopil. V izjavi je obenem pozval k izvedbi volitev v roku 90 dni. Vojska je malo pred tem sporočila, da so predsednika odstavili.

Predsednik Burkine Faso Blaise Compaore je odstopil Foto: Wikipedia
Predsednik Burkine Faso Blaise Compaore je odstopil Foto: Wikipedia

OUAGADOUGOU > V svoji izjavi je Blaise Compaore opozoril, da je z njegovim odhodom v vrhu države nastal vakuum ter pozval k izvedbi svobodnih in poštenih volitev v roku 90 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je že pred tem sporočila, da je predsednik zapustil položaj. “Od danes naprej Compaore ni več na oblasti,” je večdesettisočglavi množici protestnikov, ki so se zbrali pred sedežem vojske ter zahtevali odstop predsednika in prevzem oblasti s strani vojske, povedal polkovnik Boureima Farta.

Compaore je nazadnje še ponoči zavrnil pozive k odstopu in zatrdil, da bo na položaju ostal še leto dni oziroma do konca 12-mesečnega mandata v četrtek oblikovane prehodne vlade. Se je pa že ponoči odpovedal načrtom o tem, da bi se na volitvah prihodnje leto znova potegoval za nov predsedniški mandat.

Burkino Faso so v zadnjih dneh pretresli siloviti protesti proti načrtom za sprejetje ustavnih sprememb, s katerimi bi lahko Compaore ostal v igri za še en petletni mandat.

V četrtek je v prestolnici Ouagadougou protestiralo več deset tisoč ljudi proti načrtovanemu glasovanju o ustavnih spremembah v parlamentu. Razjarjeni demonstranti so vdrli v parlament in poslopje opustošili. Glasovanje so nato odpovedali.

STA


Najbolj brano