Predsednica: premierjev odstop bi rešil Hrvaško iz krize

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarovič in premier Zoran Milanović sta na bojni nogi. Predsednica je včeraj celo dejala, da bi bil najkonkretnejši ukrep za izhod Hrvaške iz krize odstop Milanovića.

Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar Kitarović 

ZAGREB >Napetost sega že v predvolilno kampanjo, v kateri je Kolinda Grabar Kitarović dejala, da bo njena prva poteza sklic skupne vladne seje na temo gospodarstva. Ob tem se je sklicevala na ustavna pooblastila, da predsednik lahko zahteva vladno sejo. Zoran Milanović je takrat odgovoril, da vlada predloga predsednice ni dolžna sprejeti in je prejšnji teden znova povabil predsednico, naj pride na katero koli vladno sejo. Zdaj pa ji je poslal še pismo in jo znova povabil na sejo vlade ter pozdravil njeno pobudo, da bi imeli sejo o gospodarskem stanju v državi. Svetoval pa je, da je za to sejo pomembno, da bi predsednica pripravila konkretne predloge, načine za njihovo izvajanje in oceno finančnih učinkov.

In na to se je Grabar-Kitarovićeva nekaj ur kasneje oglasila s sporočilom za javnost, da je po temeljitih analizah in posvetovanjih z gospodarskimi strokovnjaki sklenila, da je najkonkretnejši predlog za izhod iz krize odstop predsednika hrvaške vlade.

Poznavalci ob tem opozarjajo, da je bilo pričakovano, da bo sodelovanje med levosredinsko vlado in novo predsednico države, ki je po izvolitvi morala izstopiti iz HDZ, daleč od zaželenega sobivanja in da bo obremenjeno z medsebojnimi spopadi. STA


Najbolj brano