Prednostna naloga EU bo občutno zmanjšati pritok migrantov

Ena prednostnih nalog EU v prvi polovici leta pod nizozemskim predsedstvom bo občutno zmanjšati pritok migrantov v Evropo, je poudaril nizozemski premier Mark Rutte po srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Amsterdamu. Sodelovanje s Turčijo je za zdaj daleč od zadovoljivega, ocenjujejo v komisiji.

 Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker 

AMSTERDAM > Nizozemsko predsedstvo želi po besedah Marka Rutteja v prvi polovici leta tri konkretne rezultate pri soočanju z begunsko krizo: občutno zmanjšati pritok migrantov v Evropo, pošteno delitev bremena na podlagi načrta premestitve beguncev znotraj unije in zagotovitev zadostnih sprejemnih zmogljivosti v posamezni članici.

Število migrantov, ki prihajajo v Evropo, je treba občutno zmanjšati, s temi številkami ne gre naprej, je opozoril Rutte.

Vzpostavitev mejne in obalne straže

EU pri tem močno računa na sodelovanje s Turčijo, ki po oceni prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa izvaja skupni akcijski načrt za obvladovanje begunske krize, a unija še zdaleč ni zadovoljna. Naše sodelovanje je pozitivno, znamenja so spodbudna, vendar smo še daleč od tega, da bi bili zadovoljni, je poudaril Timmermans.

V EU si od nizozemskega predsedstva obetajo gladko in učinkovito krmiljenje bruseljskega stroja, saj Nizozemska Svetu EU predseduje že dvanajstič. Nazadnje je bila v tej vlogi leta 2004. V drugi polovici leta jo bo za krmilom nasledila Slovaška, njo pa v začetku leta 2017 Malta.

Jean-Claude Juncker pa je danes v Amsterdamu znova izpostavil predlog za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže. Prepričan je, da bo nizozemsko predsedstvo zagotovilo rezultate na tem področju. Vzpostavitev evropske mejne in obalne straže je po njegovih besedah nedvomno ena od nujnih evropskih rešitev.

Predsednik komisije ima nekaj razumevanja za odločitev Švedske za uvedbo nadzora na meji, saj se država sooča z ogromnim bremenom, vendar opozarja, da unija ne more naprej s procesom, ko članice dan za dnem uvajajo nove ukrepe nadzora na mejah.

“Ne smemo izgubljati časa”

Nizozemski premier je poudaril, da bo temeljno vodilo nizozemskega predsedstva pragmatičnost. Nekateri bi od njega želeli vizionarske izjave, a sam ni idealist in prisega na pragmatizem, je dejal.

“Ne smemo izgubljati časa. Evropa se sooča z nizom zelo kompleksnih problemov,” je opozoril Rutte in poudaril ogromen pritok beguncev.

Z uveljavitvijo lizbonske pogodbe leta 2009 je rotirajoče predsedstvo z uvedbo položajev stalnega predsednika Evropskega sveta in visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije izgubilo precej vpliva in vidnosti ter igra vse bolj tehnokratsko vlogo.

EU mora delovati skupaj, če želi doseči rezultate, kar z 28 članicami z različnimi interesi in zgodovino ni preprosto; nizozemsko predsedstvo namerava biti pošten posrednik pri kovanju skupnih stališč, pri čemer opozarja, da je spoštovanje dogovorov temelj uspešnega partnerstva, je dejal nizozemski premier.

Evropski komisarji pod Junckerjevim vodstvom se danes v Amsterdamu sestajajo z nizozemsko vlado. Na tradicionalnem delovnem srečanju komisije z vlado članice, ki je prevzela šestmesečno predsedovanje EU, uskladijo prednostne naloge v naslednjih šestih mesecih. Na prvem mestu je begunska kriza.

Nizozemsko predsedstvo je začrtalo pet prednostnih nalog, skladnih z letnim načrtom komisije: delovna mesta, rast in konkurenčnost, gospodarska in denarna unija, energetska unija, EU kot trden globalni akter ter notranje zadeve in boj proti terorizmu.

STA


Najbolj brano