Predlog komisije vzhodnih držav ni prepričal, Nemčija jo pozdravlja

Nemčija, Avstrija in Italija so včeraj pozdravile nov predlog Evropske komisije glede premestitve beguncev v Evropi, medtem ko ukrepi, ki jih je predstavil šef komisije Jean-Claude Juncker, niso prepričali vzhodnih držav in Velike Britanije, ki so že do zdaj nasprotovale sistemu obveznih kvot.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker 

BERLIN, LONDON, PRAGA> Britanski premier David Cameron je včeraj znova potrdil, da Velika Britanija ne bo sodelovala v evropskem sistemu kvot. “Če se vse osredotoča na prerazporeditev beguncev po Evropi, to ne bo rešilo problema in dejansko pošilja sporočilo ljudem, da je dobra ideja, da se vkrcajo na ladjo in odpravijo na tvegano potovanje,” je v britanskem parlamentu dejal Cameron.

“Evropa mora ponuditi svoje odgovore, za tiste države, ki so del schengna. Velika Britanija, ki ima svoje meje, lahko sprejema suverene odločitve,” je dodal.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je dejal, da je Evropska komisija končno ugotovila, kako resne so razmere, je pa vztrajal, da bi se morali voditelji unije sestati na kriznem vrhu. “EU mora postati bolj aktivna v migrantski krizi,” je poudaril.

Španija namerava sprejeti predvidenih še skoraj 15.000 ljudi

Vlada v Madridu je sporočila, da pristaja na delež beguncev, ki so ga zanjo predvideli v Bruslju, in namerava sprejeti predvidenih še skoraj 15.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Steffen Seibert je pozdravil predlog Evropske komisije. “To so ključne točke, pri katerih smo povsem uglašeni s predsednikom komisije Junckerjem,” je dejal.

Poudaril je, da so zavezujoče in dolgoročne kvote nujno potrebne. “Neravnovesja niso sprejemljiva na dolgi rok,” je dejal.

Nemčija podpira predlog za sklic izrednega vrha EU o begunski krizi, je pa odločitev o tem po Seibertovih besedah v rokah predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Italijanski podsekretar za zadeve EU Sandro Gozi pa je dejal, da je predlog komisije nakazal odločnost, da prekine s preteklo prakso, ko je lahko ponudila zgolj besede in minute molka pred krstami z mrtvimi migranti.

“Soočenje z dramo migrantov, ki bežijo pred vojno, je lahko priložnost za Evropo, da znova odkrije svoje korenine, svojo identiteto in ponudi konkretne rešitev,” je dejal Gozi.

Sobotka: EU potrebuje strožjo mejno in azilno politiko

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je v odzivu na Junckerjev govor in predlog komisije spomnil, da je morala Italija samo letos nazaj v domovino vrniti že 10.000 migrantov, ki niso imeli pravice do azila, in menil, da bi morala stroške tega vračanja, ki so precejšnji, kriti EU.

“Nobenega dvoma ni, da je treba migrante brez pravice do azila poslati nazaj v njihove domovine. Ni dovolj, da EU financira razdelitev beguncev v okviru svojih meja. Financirati mora tudi njihovo drago pot nazaj domov,” je dejal v govoru v parlamentu v Rimu po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Je pa tudi Gentiloni pozdravil Junckerjeve predloge.

Češki premier Bohuslav Sobotka pa nasprotuje predlogu, po katerem bi 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske premestili v druge članice. “Obvezne kvote niso prava pot naprej in nadaljnje razprave o njihovi izvršitvi zgolj zadržujejo Evropo, da ne sprejme bistvenih in nujnih ukrepov,” je poudaril.

Spomnil je, da imajo takšno mnenje tudi ostale članice Višegrajske skupine - Poljska, Slovaška in Madžarska - in dodal, da potrebuje EU strožjo mejno in azilno politiko.

Unijo je pozval, naj poveča pomoč državam, od koder prihajajo migranti, in okrepi diplomatska prizadevanja za končanje konfliktov v Siriji in Libiji.

Fico: Slovaška se ne bo uklonila pritisku Nemčije in Francije

Slovaški premier Robert Fico je potrdil besede Sobotke, saj je sporočil, da se Slovaška ne bo uklonila pritisku Nemčije in Francije ter bo vztrajala pri svojem nasprotovanju obveznim kvotam za sprejem beguncev. “Ko Nemčija in Francija nekaj rečeta, se ne bi smeli ukloniti in ponavljati za njima. Tudi mi imamo svoje mnenje,” je bil odločen. “Pravimo ne obveznim kvotam. Ne želim se nekega lepega dne zbuditi in imeti tukaj 50.000 ljudi, o katerih nič ne vemo,” je še nadaljeval.

Kandidatka poljskih konservativcev za premierko Beata Szydlo je očitala starim članicam EU, da poskušajo s kvotami prevaliti breme na revnejše nove članice. “Če politiki iz stare EU poskušajo prerazporediti odgovornost na vse ostale članice, zgolj branijo svoje interese,” je izjavila kandidatka opozicijske stranke Zakon in pravičnost (PiS) za premierko na oktobrskih volitvah.

STA


Najbolj brano