Pred skrajneži v Iraku beži več deset tisoč ljudi

Islamski skrajneži so danes zavzeli več mest na severu Iraka, vključno z večinsko krščanskim Talkefom. V beg so pognali več deset tisoč ljudi. Gre za že tretje mesto pod nadzorom kurdske vojske, ki je v minulem tednu dni padlo v roke džihadistov.

Pripadniki skrajne islamske skupine Islamska država so zavzeli mesto Talkef, severno od mesta  Mosul (na fotografiji), potem ko so z območja pregnali kurdsko vojsko Foto: Wikipedia
Pripadniki skrajne islamske skupine Islamska država so zavzeli mesto Talkef, severno od mesta Mosul (na fotografiji), potem ko so z območja pregnali kurdsko vojsko Foto: Wikipedia

BAGDAD > Pripadniki skrajne islamske skupine Islamska država (IS) so zavzeli mesto Talkef, severno od mesta Mosul, potem ko so z območja pregnali kurdsko vojsko.

“To je katastrofa, tragična situacija. Pozivamo Združene narode, da takoj posredujejo. Več deset tisoč prestrašenih ljudi se je moralo izseliti. Tega se ne da opisati,” je dejal nadškof Kirkuka in Sulaimanijaha Joseph Thomas. Večina družin je po besedah očividcev s svojih domov pobegnila proti provincama Dahuk in Kurdistan.

Po podatkih Združenih narodov je v napadih in spopadih v Iraku julija življenje izgubilo več kot 1700 ljudi, več kot 2000 je bilo ranjenih. Med žrtvami je skoraj 1200 civilistov.

Za humanitarno katastrofo je dogajanje označil tudi iraški katoliški patriarh Louis Raphael Sak, ki ocenjuje, da je domove zapustilo 100.000 kristjanov. Skrajneži po njegovih besedah poleg tega s cerkva na območju umikajo križe.

Potem ko je IS junija zavzela drugo največje iraško mesto Mosul, so lokalnemu krščanskemu prebivalstvu ukazali, naj se spreobrne v islam ali pa plačuje davek za zaščito, sicer mu grozi smrt.

Glede na navedbe iraškega katoliškega patriarhaLouisa Raphaela Saka je pred ameriško invazijo na Irak leta 2003 v državi živelo 1,2 milijona kristjanov. Zdaj je ta številka padla na približno pol milijona.

STA


Najbolj brano