Pred obalo Italije rešili več sto beguncev

Ob reševanju več sto beguncev na morju pred obalo Italije so na krovu ladje našli 30 trupel. Žrtve naj bi umrle zaradi zadušitve. Skupno je bilo na ribiški ladji več kot 600 beguncev, so v noči na danes sporočile pristojne italijanske oblasti.

Fotografija je simbolična Foto: Morh
Fotografija je simbolična Foto: Morh

RIM > Pred tem so v petek iz morja pred italijansko obalo rešili skupno 1654 ljudi, ki so na čolnih skušali iz Afrike pribežati v Evropo.

Po najnovejšem incidentu na vlado Mattea Renzija letijo številne kritike. Matteto Salvini iz Severne lige je vlado posvaril, da reševanje migrantov in prosilcev za azil zgolj spodbuja druge, da se čez Sredozemsko morje odpravijo v Evropo. Odgovornost za smrt beguncev je pripisal Renziju in notranjemu ministru Angelinu Alfanu.

Kritičen je bil tudi senatni vodja stranke nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Naprej Italija, Maurizio Gasparri, ki je poudaril, da se reševalna operacija Mare Nostrum ne sme nadaljevati.

Zaradi velikega števila beguncev imajo velike težave predvsem lokalne oblasti na jugu Italije, ki so k ukrepanju zato že pozvale Alfana. Ta je v luči pričakovanega navala na tisoče beguncev z obale Libije v naslednjih tednih za pomoč zaprosil EU.

Kot je v izjavi sporočila evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, bo Evropska komisija Italiji zagotovila štiri milijone evrov pomoči, s katerimi ji bo pomagala “gostiti priseljence in begunce na njenem ozemlju”.

Skupno so letos iz morja pred italijansko obalo rešili približno 60.000 ljudi. Lani so v celem letu rešili slabih 43.000 beguncev.

STA


Najbolj brano