Pred kostnico v Sredipolju zazvenel Requiem

Pred spomenikom v Sredipolju v goriški pokrajini se je začel slavnostni koncert v spomin na žrtve prve svetovne vojne. Izvedbi Verdijevega Requiema izpod taktirke maestra Riccarda Mutija so med drugim prisluhnili predsedniki Italije, Slovenije in Hrvaške - Giorgio Napolitano, Borut Pahor in Ivo Josipović.

 Foto: STA
Foto: STA

TRŽIČ > Koncert je osrednji dogodek v spomin na žrtve prve svetovne vojne na Goriškem. Na njem nastopajo orkestri iz Berlina, Chicaga, Trsta, Dunaja, Francije in Sankt Peterburga, pridružili pa so se jim tudi gojenci tržaškega in videmskega konservatorija ter drugih orkestrov. Za koncert je bilo na voljo 2700 vstopnic za sedišča in 4500 brezplačnih stojišč.

Poleg predsednikov treh držav so se dogodka udeležili tudi številni drugi predstavniki javnega življenja, med drugim tudi predstavnik avstrijske vlade. Na začetku so prisluhnili slovenski, hrvaški, avstrijski in italijanski himni.

Giuseppe Verdi (1813 - 1901) velja za najpomembnejšega italijanskega opernega skladatelja in enega glavnih predstavnikov romantične opere. Requiem je Verdi napisal v spomin na pisatelja Alessandra Manzonija, prvič pa so ga izvedli leta 1874.

Kostnica v Sredipolju velja za najveličastnejši spominski kompleks v Italiji. Posvečen je več kot 100.000 italijanskim vojakom 3. armade, ki so v prvi svetovni vojni padli na kraškem bojišču Soške fronte.

Kostnica je bila dokončana leta 1938 po načrtih arhitekta Giovannija Greppija in kiparja Giannina Castiglonija. Gre za velikansko stopnišče, na vrhu katerega stojijo trije visoki kamniti križi, kapelica in vojaška opazovalnica. Na začetku stopnišča stoji grob poveljnika 3. armade, princa Emanuela Filiberta Savojskega, ki je obkrožen z žarami štirih generalov.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano bo v ponedeljek na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja obiskal Slovenijo.

STA


Najbolj brano