Pred grškimi predčasnimi volitvami največ podpore Sirizi

Izidi prve ankete pred grškimi predčasnimi volitvami, ki bodo verjetno septembra in bodo že pete v zadnjih šestih letih, kažejo, da je v vodstvu stranka dosedanjega premierja Aleksisa Ciprasa Siriza, sledi ji doslej opozicijska Nova demokracija.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras 

ATENE > Anketa, objavljena v levičarskem časniku Erimerida to Sintakton, je pokazala, da bi za Sirizo glasovalo 23 odstotkov volivcev, za konservativno Novo demokracijo pa 19,5 odstotka. Ob tem četrtina vprašanih še ni odločena.

Grški predsednik Prokopis Pavlopoulos naj bi danes objavil datum, kdaj bodo šli Grki vnovič na volišča. Najverjetneje bo to 20. septembra, kot je prejšnji teden ob odstopu nakazal Aleksis Cipras.

“Danes se začenja velika volilna bitka. Grki bodo podelili odločen mandat za sedanjost in prihodnost,” je Cipras dejal za strankarski časopis Sirize Avgi. “Grčija se ne more in se ne bo obračala nazaj. Le še naprej bo šla,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodal dosedanji premier.

Grški predsednik je v četrtek predsednico grškega vrhovnega sodišča Vasiliki Tanu imenoval za predsednico prehodne vlade, ki bo državo vodila do predčasnih volitev. 65-letna Tanu je tako postala prva ženska, ki bo vodila grško vlado.

Cipras je odstopil prejšnji teden po razkolu v stranki Siriza, do katerega je prišlo, ko je pristal na nov dogovor z mednarodnimi posojilodajalci za rešitev grških finančnih težav.

V sredo je Cipras napovedal, da če na volitvah ne bo dosegel absolutne večine, ne bo sestavljal vlade narodne enotnosti. Prav tako ne namerava sodelovati z Novo demokracijo, s socialistično stranko Pasok ali desnosredinsko stranko Potami.

STA


Najbolj brano