“Prav vsak je lahko tarča”

“S prijatelji smo bili v petek zvečer na pijači in prav lahko bi bili v kateri od restavracij, kjer so bili napadi. To, da so teroristi izbrali čisto običajna mesta, kjer se zbirajo mladi različnih slojev in kultur, je res grozljivo,” je v soboto popoldne vtise iz najbolj žalostnega mesta nanizala Petra Šajn, ki že nekaj časa živi in dela v Parizu pri eni od nevladnih organizacij.

Petra Šajn Foto: Osebni Arhiv Petre Šajn
Petra Šajn Foto: Osebni Arhiv Petre Šajn

PARIZ > V petek zvečer so telefoni gostov v baru, kjer je sedela s prijatelji, začeli zvoniti, prihajala so sms sporočila. “Bili smo na robu okrožja, kjer so bili napadi. Nihče ni natanko vedel, kaj se dogaja, ljudi je zajela panika,” opisuje Bistričanka petkov večer, ki ga ne bo nikoli pozabila.

“Zjutraj sem se zbudila z nekim novim občutkom. Za razliko od januarskega napada, kjer so bil tarče novinarji časopisa Charlie Hebdo, so se teroristi zdaj spravili na naključne ljudi. Napadejo lahko kogar koli in kjer koli, vsi smo možne tarče,” razmišlja Petra. Tudi sama je v soboto popoldne vendarle šla ven, v mesto. Dopoldne so bile ulice prazne, popoldne pa je bilo zunaj veliko ljudi. Strah le ni pretehtal, očitno se ljudje želijo počutiti povezane, občutiti bližino drugih.

“Ne morem si predstavljati, da bi bili Parižani kar doma. To ne bi bili oni. Se bo pa treba sprijazniti z veliko več varnostnimi ukrepi, vojaki in policisti bodo tako rekoč povsod.”

Petra Šajn pravi, da bo šla danes s cmokom v grlu v službo. Morala bi na primestni vlak, in tega jo je zdaj resnično strah.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano