Poziv z one strani meje: “Ustavite fašiste!”

Goriški trg Travnik je bil v soboto dopoldne prekrit s križi. Akcijo, opomin na grozote prve svetovne vojne, je organizirala skupina Fašiste ven iz Gorice v protest proti shodu, ki ga to soboto v Gorici organizira neofašistična organizacija Casa Pound. Vse več je pozivov, da bi morali povorko Case Pound prepovedati. Antifašisti napovedujejo svoj protestni shod.

V soboto so na Travniku postavili 260 križev kot opozorilo na 
veliko morijo prve svetovne vojne.  Foto: Mitja Marussig
V soboto so na Travniku postavili 260 križev kot opozorilo na veliko morijo prve svetovne vojne.  Foto: Mitja Marussig

GORICA > Napoved, da bo neofašistična Casa Pound prihajajočo soboto v Gorici organizirala vsedržavno povorko, s katero bo počastila “veliki dan”, ko se je začela soška fronta in je Italija vstopila v prvo svetovno vojno, je na noge spravil številne Goričane z obeh strani meje. Iz ogorčenja, ker sodobni fašisti ta dan slavijo z nacionalističnimi sporočili “Nekateri Italijani se ne vdajo” in “Italija, vstani, bori se in zmagaj” in poveličujejo morijo, ki je ljudem na tem območju prinesla zgolj gorje in trpljenje, se je v Gorici organizirala skupina Fašiste ven iz Gorice. Preko družabnih omrežij in osebno se ji pridružuje vse več ljudi, ki zavračajo neofašistične ideje. V soboto so na trgu Travnik postavili 260 križev kot simbol žrtev grozot prve svetovne vojne vseh narodnosti.

Obenem za prihajajočo soboto organizirajo protifašistični in antimilitaristični shod kot odgovor na neofašistično povorko. “Ne moremo sprejeti, da bi se 23. maja v Gorici proslavljalo sramoto pokolov, posebno s strani izrazito neofašistične organizacije, kot je Casa Pound, ki v teh okoliščinah izkorišča priložnost, da ob sovpadanju obletnic na eni strani poveličuje vojno, na drugi strani pa blati antifašistični odpor,” so v pozivu na protifašistični shod zapisali v Deželni antifašistični opazovalnici Furlanije Julijske krajine.

Protesti proti shodu so tudi sicer vse bolj glasni. Predsednik Slovenske kulturno gospodarske zveze Rudi Pavšič je, na primer, vladno komisarko Francesco Garufi javno pozval, naj stori vse, da do shoda neofašistov ne bi prišlo. Če država shoda ne bo prepovedala, bo to “velika sramota in nespodobna provokacija,” je prepričan tudi Samo Pahor iz društva Edinost iz Trsta.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano