Požar v moskovskem institutu uničil na tisoče dragocenih dokumentov

Silovit požar, ki je od petka divjal v moskovskem institutu za znanstvene informacije o družbenih vedah Inion, je poškodoval ali uničil več kot milijon dragocenih zgodovinskih dokumentov, nekaterih še iz 16. stoletja. Predsednik ruske akademije znanosti Vladimir Fortov je dejal, da gre za veliko izgubo za znanost.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

MOSKVA > Požar je uničil okoli 2000 kvadratnih metrov površin instituta, ki je bil ustanovljen leta 1918, v njem pa hranijo okoli 10 milijonov dokumentov. “Gre za največjo zbirko s tega področja na svetu, primerljiva je le ameriška kongresna knjižnica,” je dejal Vladimir Fortov.

Po prvih ocenah je poškodovanih ali uničenih 15 odstotkov zbirke, ki vsebuje predvsem dokumente v slovanskih jezikih, pa tudi iz Velike Britanije, ZDA in Italije. Velik del škode je povzročila voda, ki jo je kakih 200 gasilcev uporabilo za gašenje požara.

Ogenj je izbruhnil v petek zvečer v drugem nadstropju, nato pa divjal vso soboto kljub prizadevanjem gasilcev. Predstavniki instituta so sprva menili, da dokumenti niso ogroženi, nato pa se je zrušil del strehe.

Dostop do zbirke je za zdaj onemogočen zaradi visoke vročine.

STA


Najbolj brano