Požar na Korčuli naj bi zanetila 24-letna piromanka

Hrvaški gasilci so v noči na petek preprečili ognjenim zubljem, da bi zajeli hiše v vasi Šparagovići na polotoku Pelješcu. Požara še niso lokalizirali in bo v primeru močnejšega vetra lahko ponovno ogrožal naselje Janjina. Medtem so lokalizirali velik požar na Korčuli, ki naj bi ga zanetila 24-letna piromanka. Gasilci imajo veliko dela tudi s požari na otoku Brač in v hrvaški Istri.

Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač
Fotografija je simbolična. Foto: Andraž Gombač

ZAGREB > Gasilci na Pelješcu pričakujejo, da bodo požar, ki je izbruhnil v ponedeljek, do večera morda lokalizirali, če ne bo močnejšega vetra. Na terenu so desetine gasilcev, izčrpanim kolegom prihajajo na pomoč gasilci iz drugih koncev Hrvaške.

Hrvaške letalske sile so kot pomoč enotam na Pelješcu danes poslale gasilsko letalo in tri letala za otok Brač, kjer je v četrtek izbruhnil požar. Dve letali so tudi na območju Plomina in pomagata pri gašenju požara, so sporočili iz hrvaške vojaške letalske baze Zemunik pri Zadru.

24-letnica naj bi na Korčuli najprej zanetila požara v posušeni travi - v okolici gostinskega lokala, nato pa še v skladišču istega objekta. Njen požigalski pohod se je končal danes ponoči okoli tretje ure. Svoj zadnji požar je dekle zanetilo kar v hiši, v kateri živi. Na srečo so ga domači pogasili in poklicali policijo. Po poročanju policije je 24-letnica v priporu.

Nove požare ob hrvaški obali so v četrtek povzročile strele med neurjem, v južni Dalmaciji celo 12. Večino so jih pogasili ali so pod nadzorom, medtem ko še gori na otoku Brač, severno od Bola.

Dubrovniška policija je danes tudi objavila, da so prijeli 24-letno žensko, ki naj bi v začetku tedna z vžigalnikom sprožila več požarov na različnih koncih Korčule, a so jih vse uspeli hitro pogasiti.

V velikih požarih na Pelješcu in Korčuli naj bi zgorelo okoli 3500 hektarjev površin, največ borovega gozda.

Ruski minister za izredne razmere Vladimir Pučkov je ponudil pomoč Hrvaški in BiH pri gašenju požarov, je poročala ruska tiskovna agencija TASS. Ponudili so velika gasilska letala, ki so znana kot “vodni bombniki”.

Na Hrvaškem za zdaj ni uradnega odgovora notranjega ministrstva na rusko ponudbo. Tiskovni predstavnik štaba za zaščito in reševanje v dubrovniško-nertvanski županiji Goran Cvjetinović je danes ocenil, da glede na stanje na terenu pomoč ni potrebna.

V minulih dneh bi verjetno ruska letala bila veliko v pomoč, saj za razliko od hrvaških kanaderjev, ki lahko naenkrat gasijo z do sedmimi tonami vode, lahko ruska letala il-76 nad ognjene zublje zavržejo 42 ton vode.

STA


Najbolj brano