Potres v Peruju zahteval več življenj

Južno perujsko regijo Arequipa je v nedeljo zvečer po lokalnem času prizadel potres z magnitudo 5,2. Po podatkih oblasti je zahteval najmanj devet življenj, 40 ljudi je ranjenih. Število žrtev bi lahko še naraslo, saj se je porušilo okoli 50 hiš, več cest in vasi je odrezanih od sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LIMA > Potresi v Peruju so dokaj pogosti, vendar pa je imel nedeljski žarišče samo osem kilometrov pod zemeljsko površino, tako da bi lahko bila škoda še večja.

Žarišče potresa je bilo deset kilometrov od mesta Chivay, prestolnice province Caylloma. Danes zjutraj sta območje stresla dva popotresna sunka.

Potres je povzročil škodo na območju doline Colca, kjer je več vasi odrezanih od sveta, nekaj jih je brez elektrike. Reševalci se ne morejo prebiti do območja žarišča potresa, še navaja AFP.

Guvernerka regije Arequipa Yamila Osorio je pozvala k pomoči iz zraka v hrani in oblačilih za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Predsednik države Pedro Pablo Kuczynski pa je na twitterju sporočil, da pošiljajo pomoč prizadetemu prebivalstvu. Po poročanju britanskega BBC je bil nekaj ur pred tem na obisku v regiji, ki jo sicer pesti hud mraz.

Med najhuje prizadetimi je kraj Yanque, kjer v hišah iz blata živi okoli 1200 ljudi. Po navedbah lokalnih oblasti je uničenih 60 odstotkov poslopij, dostop po kopnem pa je pretrgan. Za radio RPP je predstavnik oblasti povedal, da potrebujejo prevoz ranjenih, saj so se na nekatere zrušili zidovi.

Zadnji hujši potres je Peru stresel 15. avgusta 2007, ko je potres z magnitudo 7,9 zahodno od kraja Pisco zahteval 595 življenj.

Novembra lani sta vzhod Peruja stresla dva potresa z magnitudo 7,6, ki so ju čutili v več državah v regiji, a nista povzročila večje škode, navaja AFP.

STA


Najbolj brano