Potres v Nepalu opustošil tudi bogato kulturno dediščino

Zaradi silovitega potresa v Nepalu je veliko škodo utrpela tudi bogata kulturna dediščina te države. V srcu Katmanduja, prestolnici Nepala, so se zrušili številni kipi in templji iz obdobja od 12. do 18. stoletja, pod njimi pa so številni umrli ali ostali ujeti. Medtem mednarodna pomoč že prihaja v Nepal, kjer je zaradi potresa umrlo 2352 ljudi.

V  Katmanduju se je med drugim zaradi potresa porušil 
devetnadstropni stolp Dharahara na trgu Durbar. Foto: Wikipedia
V Katmanduju se je med drugim zaradi potresa porušil devetnadstropni stolp Dharahara na trgu Durbar. Foto: Wikipedia

KATMANDU > V Katmanduju se je med drugim porušil devetnadstropni stolp Dharahara na trgu Durbar, potem ko je v soboto državo stresel silovit potres. V njem je bilo v času katastrofe okoli 100 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Unesco medtem še naprej skuša zbirati informacije o obsegu opustošenja, ki je med drugim doletelo tudi tri trge s številnimi palačami v mestih Patan in Bhaktapur ter Katmanduju. Po oceni Unesca je še prezgodaj govoriti o obnovi spomenikov in palač ter koliko bi prispevala organizacija sama.

Medtem v Nepal že priteka mednarodna pomoč za spopad s posledicami opustošenja. Indija je poslala 43 ton humanitarne pomoči, ki zajema tudi šotore in hrano za preživele, zraven pa je v Nepal napotila še 200 osebja in helikopterje, ki bodo pomagali pri reševalnih misijah.

Norveška je napovedala okoli štiri milijone ameriških dolarjev v obliki pomoči. V torek bo v Nepal prispela še 76-članska švedska reševalna ekipa z 12 iskalnimi psi. Ameriška vlada je obljubila milijon dolarjev pomoči, na prizadeto območje pa poslala reševalno ekipo. Kitajska medtem pošilja 62-lansko iskalno ekipo s šestimi psi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pomoč v višini milijon dolarjev je napovedal tudi ameriški spletni velikan Google, potem ko je v plazu, ki se je po potresu v soboto sprožil na Mount Everestu, umrl eden od direktorjev Googla Dan Fredinburg, ki se je na najvišjo goro sveta vzpenjal skupaj še s tremi sodelavci. Ti so plaz preživeli.

Plaz je ubil 18 ljudi, ranjenih je bilo več kot 60 ljudi. Huje ranjene preživele pa so danes reševali s helikopterji. Med mrtvimi je večina tujcev.

Število žrtev potresa in njegovih posledic pa je znova naraslo. Po uradnih podatkih nepalskih oblasti je po državi umrlo 2352 ljudi. Več deset ljudi je umrlo tudi v sosednji Indiji, Kitajski in Bangladešu.

STA


Najbolj brano