Potapljači našli črno skrinjico ponesrečenega letala

Indonezijski potapljači so danes na dnu javanskega morja našli eno od črnih skrinjic ponesrečenega potniškega letala AirAsia. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za promet, skrinjice še niso uspeli izvleči, ker je ukleščena pod ostanki glavnega dela letalskega trupa.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

DŽAKARTA > Razbitine ležijo okoli 30 metrov globoko. Potapljači jih bodo poskušali v ponedeljek premakniti, da bi se prebili do skrinjice, če jim to ne bo uspelo, pa bodo za dvigovanje trupa znova uporabili posebne balone.

Indonezijske oblasti so pred tem danes sporočile, da so iz črnih skrinjic zaznali močne signale, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Na krovu letala, ki je pred dvema tednoma strmoglavilo v Javansko morje, je bilo 162 ljudi.

Že v soboto so reševalci uspeli z dna morja s pomočjo žerjava in posebnih balonov dvigniti rep ponesrečenega letala. “Signal smo zaznali približno kilometer vzhodno od repa,” je za AFP dejal vodja reševalne in iskalne operacije S. B Supriyadi.

Po navedbah indonezijske meteorološke agencije je strmoglavljenju letala Airbus A320 botrovalo slabo vreme. A končnega odgovora brez črnih skrinjic ni mogoče podati. Posneli naj bi namreč pilotove končne besede, vsebovali pa naj bi tudi številne druge podatke.

V iskalni akciji, ki vključuje ameriške, kitajske in druge tuje pomorske ladje, so doslej našli 48 trupel. Po besedah Supriyadija je večina trupel potnikov najverjetneje ujeta v kabini, zato je tudi iskanje delov letalskih razbitin med prioritetami, še navaja AFP.

Med potniki je bila večina Indonezijcev, po en Singapurec, Malezijec in Britanec, kopilotka Francozinja in trije Južnokorejci.

STA


Najbolj brano