Posredniki za premirje v Gazi, Palestinci ostajajo v zahtevah neomajni

V Gazi se danes ob 23. uri po srednjeevropskem času izteka 72-urno premirje med Palestinci in Izraelom. Egiptovski posredniki podpirajo nadaljevanje trenutnega premirja na območju Gaze, zato so v Kairu, kjer potekajo posredni pogovori med sprtima stranema, predlagali podaljšanje premirja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Gazi se danes ob 23. uri po srednjeevropskem času izteka 72-urno premirje med Palestinci in Izraelom Foto: Wikipedia
V Gazi se danes ob 23. uri po srednjeevropskem času izteka 72-urno premirje med Palestinci in Izraelom Foto: Wikipedia

TEL AVIV > Član palestinske delegacije Qais Abdul Karim je dejal, da je njegova skupina proučila vrzeli v stališčih strank in poudarila, da ne bodo sprejeli podaljšanja premirja brez napredka v zahtevah. Dodal je tudi, da so bili današnji pogovori, ki potekajo tretji dan v drugem krogu pogajanj, “kritični”.

Obe strani s spoštovanjem prekinitve ognja omogočata pogajalcem vnovičen poskus za dogovor o trajnejšem premirju v Gazi. Izraelska delegacija pričakuje, da jim bo uspelo doseči dogovor o podaljšanju prekinitve sovražnosti. Palestinsko gibanje Hamas pa za to postavlja več pogojev, med drugim umik blokade Gaze.

Prvi krog pogajanj se je minuli petek končal brez uspeha, ko Hamas ni pristal na podaljšanje premirja in je nadaljeval z izstreljevanjem raket, Izrael pa se je odzval z obstreljevanjem.

STA


Najbolj brano