Posnetek kaže, da je kolumbijskemu letalu zmanjkalo goriva

Pilot letala, ki je v torek strmoglavilo v Kolumbiji s 77 potniki na krovu, je nekaj minut pred strmoglavljenjem kontroli poletov na letališču v Medellinu dejal, da je letalu zmanjkalo goriva in prosil za takojšen pristanek, kažejo posnetki, ki so jih v sredo objavili kolumbijski mediji.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

BOGOTA > Nesrečo letala, na katerem je bil tudi brazilski prvoligaški nogometni klub Chapecoense Real, je preživelo samo šest ljudi.

Zvočni posnetek pogovora, ki so ga objavili vsi veliki kolumbijski mediji, kaže, da je potem, ko mu je kontrolor poletov dejal, da naj počaka nekaj minut, da bo lahko pristal, pilot dejal, da je letalo brez elektrike in goriva. Kontrolor poletov mu je takoj odobril pristanek, pilot je zahteval koordinate, ki mu jih je tudi dal. Njegov zadnji odgovor na posnetku pa je bila višina, na kateri se je nahajalo letalo.

Oblasti verodostojnosti posnetka niso potrdile. Sporočile so le, da “kronološko ni točen”.

Direktor kolumbijskega civilnega letalstva Alberto Bocanegra je pred tem za radio RCN dejal, da je med hipotezami nesreče tudi to, da je letalu zmanjkalo goriva, a poudaril, da je treba počakati ugotovitve preiskav črnih skrinjic letala in da je končen odgovor o vzroku nesreče moč pričakovati v pol leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da če je letalu dejansko zmanjkalo goriva, bi to kazalo na malomarnost pilota, ki je odgovoren za zadostno količino goriva.

Predstavnik za varnost agencije za civilno letalstvo Freddy Bonilla pa je potrdil, da letalo ob trku s tlemi ni imelo več goriva.

Kolumbijski mediji so bili prvi, ki so izpostavili dejstvo, da letalo ob padcu ni eksplodiralo ali zagorelo, kar kaže na možno pomanjkanje goriva.

V nesreči letala je med 71 ljudmi umrlo sedem članov posadke, 21 novinarjev in 19 nogometašev kluba Chapecoense Real. Preživeli so trije nogometaši, brazilski novinar in dva člana posadke.

Letalo Avro RJ letalske družbe LaMIA je vzletelo v brazilskem Sao Paulu, se ustavilo v bolivijskem Santa Cruzu in nadaljevalo pot proti Medellinu. Nogometaši brazilskega prvoligaškega kluba naj bi se v sredo pomerili s kolumbijskim klubom Atletico Nacional v finalu južnoameriškega pokala.

STA


Najbolj brano