Posneli obred sprejema novih članov Ndranghete

V današnji obsežni protimafijski operaciji proti kalabrijski mafijski združbi 'Ndrangheta so aretirali več deset osumljencev. Protimafijsko tožilstvo v Milanu je izdalo skupno 40 zapornih nalogov. Priprtim očitajo članstvo v mafijski združbi, izsiljevanje in posedovanje nezakonitega orožja.

RIM, MILANO > Med operacijo je preiskovalcem uspelo, da so prvič posneli obred sprejemanja novih članov v mafijsko združbo. Na video posnetku, ki so ga objavili danes, je prikazan najpomembnejši mafijski obred, v katerem novi člani zaprisežejo združbi. Po navedbah italijanskih medijev gre za "edinstven in zgodovinski" posnetek.

Mafija je v Italiji najbolj dobičkonosni posel. Glede na raziskavo italijanske industrijske zbornice so njeni posli na leto vredni 180 milijard evrov in je tako največji "koncern" v državi, letni dobiček pa znaša več kot 100 milijard evrov.

Preiskava proti 'Ndrangheti kaže, da se je mafijska združba, ki prvotno prihaja z juga države razširila tudi na sever Italije, pa tudi čez meja, predvsem v Nemčijo, Španijo, Južno Ameriko in ZDA. Tokratna preiskava, v kateri so aretirali 37 članov 'Ndraghete, za tri pa so uvedli hišni zapor, je trajala dve leti.

Načelnik italijanske policije Antonio Manganelli je leta 2012 'Ndragheto označil za "najmočnejšo" organizacijo, ki se ukvarja s preprodajo mamil, na svetu.

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da so v neki drugi operaciji aretirali tudi 17 članov Camorre, mafijske združbe iz Neaplja.

STA


Najbolj brano