Poslovnežu Walterju Wolfu odobrena varščina

Sodnica vrhovnega sodišča kanadske province Britanske Kolumbije v Vancouvru Heather Holmes je po sredinem zaslišanju poslovnežu Walterju Wolfu odobrila zahtevo za izpustitev iz pripora, vendar po plačilu varščine v višini 1,2 milijona kanadskih dolarjev. Na sodnem tajništvu so potrdili, da bo naslednja obravnava 22. marca.

Sodnica vrhovnega sodišča kanadske province Britanske Kolumbije v Vancouvru Heather Holmes je  Walterju Wolfu odobrila zahtevo za izpustitev iz pripora, vendar po plačilu varščine v višini 1,2 milijona kanadskih dolarjev. Foto: STA
Sodnica vrhovnega sodišča kanadske province Britanske Kolumbije v Vancouvru Heather Holmes je Walterju Wolfu odobrila zahtevo za izpustitev iz pripora, vendar po plačilu varščine v višini 1,2 milijona kanadskih dolarjev. Foto: STA

VANCOUVER > Walterja Wolfa so 20. januarja aretirali v Vancouvru na zahodu Kanade na podlagi mednarodne tiralice ljubljanskega okrajnega sodišča zaradi izogibanja sodnemu postopku v zadevi Patria. Sodnica Heather Holmes se je odločala o tem ali lahko Wolf na odločitev o izročitvi Sloveniji počaka na prostosti.

Na novinarski konferenci prejšnji teden je predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk povedala, da okrajno sodišče izpustitvi nasprotuje in je o tem obvestilo kanadsko tožilstvo. Na sodnem tajništvu v Vancouvru so pojasnili, da mora Wolf dejansko odšteti le 200.000 dolarjev, vendar mora imeti poroštvo za celotno vsoto.

Pri odločitvah o varščini je pomembna teža domnevnega zločina, kriminalna preteklost, finančne zmožnosti ter ali bo obtoženec ostal na voljo za nadaljevanje obravnave, ali pa bo skušal pobegniti iz države.

Walter Wolf ima več potnih listov, vendar bo slovenski primer absolutno zastaral 10. avgusta, tako da je v njegovem interesu, da ostane tam, kjer je. Še posebej zato, ker se postopek za izročitev lahko zavleče. Sodnica je zato glavno obravnavo razpisala hitro, pa tudi zneske za varščino, ki se lahko tudi prekliče, je visok.

Urad javnega tožilstva v Vancouvru ni vračal klicev, vendar je izkušeni odvetnik s področja izročitev Daniel Brown iz Toronta pojasnil, da se lahko boj proti izročitvi raztegne vse do vrhovnega sodišča Kanade, kar je sicer redko, vendar je odvisno predvsem od finančnih zmožnostih obtoženca.

V primeru, da sodišče potrdi izročitev, pri čemer mora biti za domnevno obtoženčevo dejanje v Kanadi zagrožena zaporna kazen najmanj dveh let, se lahko Wolf v 30 dneh pritoži na ministrstvo za pravosodje. Če to izročitev potrdi, se lahko pritoži še na zvezno sodišče, boj pa se lahko nadaljuje vse do zveznega vrhovnega sodišča.

Wolfa, ki ima tudi kanadsko državljanstvo, so aretirali na podlagi mednarodne tiralice ter prošnje za izročitev, posredovane s strani slovenskega pravosodnega ministrstva. Po prijetju so ga privedli na vrhovno sodišče Britanske Kolumbije na prvo zaslišanje v postopku izročitve, a je bilo prestavljeno zaradi zagotovitve navzočnosti Wolfovega zagovornika.

Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je bil med sojenjem izločen iz postopka, ker za sodišče ni bil dosegljiv.

STA


Najbolj brano