Poslanci ZL in ZaAB z novo pobudo za priznanje Palestine

Poslanci ZL in ZaAB so danes ob podpori poslancev SD v zakonodajni postopek vložili akt, s katerim bi Slovenija priznala samostojno in neodvisno državo Palestino. Kot pojasnjujejo, ta teden mineva sedem mesecev od sklepa, s katerim je parlament vladi naložil, da pošlje predlog za priznanje, a “se je zgodilo samo čakanje”.

Poslanci ZL in ZaAB so danes ob podpori poslancev SD v 
zakonodajni postopek vložili akt, s katerim bi Slovenija 
priznala samostojno in neodvisno državo Palestino.
Poslanci ZL in ZaAB so danes ob podpori poslancev SD v zakonodajni postopek vložili akt, s katerim bi Slovenija priznala samostojno in neodvisno državo Palestino. 

LJUBLJANA > Poslanec ZL Matej Tašner Vatovec je ocenil, da so se v teh sedmih mesecih s strani slovenske vlade vedno znova pojavljale nove ovire, od volitev v Izraelu, do priprave analize o vprašanju Palestine in slovenskem priznanju ter iskanja evropskega partnerja, ki je ves čas v zraku. Ob tem je po njegovem mnenju še najbolj ključno iskanje denarja.

Kot je dodal, so jih k pripravi akta vzpodbudili dodatni argumenti, kot so volitve v Izraelu, ki so po njegovem mnenju prinesle eno najbolj protipalestinskih vlad doslej, včlanitev Palestine v Mednarodno kazensko sodišče, dodatne pobude za priznanje s strani Irske, Francije in Belgije, ter prva mednarodna pogodba med Palestino in Vatikanom. “Mednarodna skupnost vse bolj jasno kaže težnjo po priznanju države iz čisto mednarodnopravnega vidika,” je dejal ter dodal, da Palestina potrebuje formalni status, ki ji bo dal vso legitimnost za enakopravna pogajanja z Izraelom.

Poslanec ZaAB Peter Vilfan je dodal, da so se v zavezništvu odločili za tak korak, ker ocenjujejo, da je nastopil čas za to. Glede morebitnih finančnih posledic v priznanju Palestine za Slovenijo Vilfan ocenjuje, da jih ne bo, saj EU že pomaga Palestini, posredno skozi članstvo v EU pa tudi Slovenija. Spomnil je, da je Slovenija v zadnjem času v rehabilitacijski center Soča sprejela tudi precej otrok iz Palestine.

Menil je tudi, da se odnosi Slovenije z Izraelom zaradi priznanja Palestine ne bi smeli spremeniti, saj je Izrael prijateljska država Slovenije. Vilfan je še poudaril, da bodo sama pogajanja med Izraelom in Palestino drugačna, če bo šlo za dve samostojni in suvereni državi.

V obeh poslanskih skupinah pričakujejo, da bo razprava na pristojnem odboru zanimiva in konkretna in da bo izražena podpora k predlogu.

Poslanec SD Matjaž Han je menil, da gre pri priznanju Palestine za človeško dejanje in dejanje dostojanstva. SD je po njegovih besedah sklenila, da podpira Palestino kot samostojno državo, ker menijo, da bo na Bližnjem vzhodu doseženega več miru.

Ob predstavitvi pobude je bil prisoten tudi palestinski veleposlanik Salah Abdelšafi, ki se je zahvalil poslancem, da so se odločili vložiti akt o priznanju Palestine v zakonodajni postopek. “Ne gre le za simbolično dejanje, gre za dejanje, ki bo mirovni proces potisnil naprej,” je dejal.

Abdelšafi, ki Slovenijo diplomatsko pokriva iz Dunaja, je še dodal, da je nedavno kot prvi nerezidenčni veleposlanik Palestine predal predsedniku Borutu Pahorju poverilna pisma. Kot je dodal, je to dejanje, ki ga opravijo predstavniki suverenih držav, zato meni, da je logično, da Slovenija samostojno prizna Palestino. Obenem je napovedal, da bo Palestina takrat, ko jo bo Slovenija priznala, odprla svoje veleposlaništvo v Ljubljani.

Iz vlade so kasneje sporočili, da koalicijske stranke podpirajo priznanje Palestine in da je z novembrskim sklepom želela zgolj zagotoviti, da DZ o priznanju na predlog vlade odloča ob najustreznejšem času, ko bi to dejanje imelo tudi največji učinek.

“Če želi DZ to storiti že prej, je to popolnoma v njegovi pristojnosti. V vladnih strankah bomo takšno odločitev podprli,” so še zapisali na vladi.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes povedal, da bi bilo najbolje, če bi Slovenija Palestino priznala, ko bi se za to odločila še kakšna druga članica EU, da bi tako bila odločitev veliko bolj udarna.

“Osebno menim, da bi bilo bolje, da se počaka mesec ali dva, da vidimo, ali se bo ponovno aktiviral bližnjevzhodni mirovni proces in če ne, gremo v priznanje,” je povedal Erjavec in predlagal, da se o pobudi ZL in ZaAB opravi razprava na odboru DZ za zunanjo politiko, kjer bi sprejeli najustreznejšo odločitev.

STA


Najbolj brano