Portugalski predsednik Passosu Coelhu dal mandat za sestavo manjšinske vlade

Portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva je mandat za sestavo vlade v četrtek znova podelil Pedru Passosu Coelhu, potem ko so koalicijska pogajanja med njegovo desnosredinsko koalicijo Naprej Portugalska in opozicijskimi socialisti propadla. Passos Coelho bo tako zdaj skušal oblikovati manjšinsko vlado.

 Pedro Passos Coelho Foto: Wikipedia
Pedro Passos Coelho Foto: Wikipedia

LIZBONA > Predsednik Anibal Cavaco Silva je v govoru, ki ga je prenašala televizija, pojasnil, da se je za ponovno podelitev mandata Pedru Passosu Coelhu odločil, ker je vodja koalicije, ki je zmagala na parlamentarnih volitvah 4. oktobra, poročajo tuje tiskovne agencije. Prvič mu je mandat za oblikovanje vlade podelil 6. oktobra.

Ob tem je bil kritičen do neuspeha koalicijskih pogajanj. “Globoko obžalujem, da imajo v času, ko moramo utrditi gospodarsko rast in ustvarjati nova delovna mesta, postranski interesi prednost pred nacionalnim,” je poudaril.

Passos Coelhova koalicija Naprej Portugalska je na volitvah prejela 38,6 odstotka glasov in zmagala, čeprav je zadnja štiri leta izvajala boleče varčevalne ukrepe, na katere je država morala pristati v zameno za mednarodno pomoč. Opozicijski socialisti pod vodstvom Antonia Coste so na volitvah zbrali 32,4 odstotka podpore, s čimer ostajajo glavna opozicijska skupina v parlamentu.

Po propadu pogajanj s socialisti tako Passos Coelhu ostaja možnost oblikovanja manjšinske vlade. Za oblikovanje in predstavitev programa nove vlade ima na voljo deset dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Portugalski mediji manjšinski vladi ne napovedujejo dolgega življenja in že ugibajo, da bi prihodnje leto v državi lahko potekale predčasne volitve. “Ta vlada nima možnosti preživetja,” je posvaril tudi tiskovni predstavnik socialistov Joao Soares.

Pripravljenost oblikovati vlado je v torek izrazil tudi vodja socialistov Costa. Socialisti, Levi blok, sestrska stranka grške Sirize, in komunisti so v 230-članskem parlamentu osvojili 122 sedežev, desnosredinska koalicija pa 107.

STA


Najbolj brano