Portugalska bo predčasno poplačala dolgove IMF

Portugalska bo Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) predčasno vrnila 25 milijard evrov pomoči, saj je ponovno pridobila dostop do finančnih trgov, je danes napovedala portugalska finančna ministrica Maria Luis Albuquerque.

Portugalska bo Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) predčasno vrnila 25 milijard evrov pomoči, saj je ponovno pridobila dostop do finančnih trgov, je danes napovedala portugalska finančna ministrica Maria Luis Albuquerque. Foto: STA
Portugalska bo Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) predčasno vrnila 25 milijard evrov pomoči, saj je ponovno pridobila dostop do finančnih trgov, je danes napovedala portugalska finančna ministrica Maria Luis Albuquerque. Foto: STA

LIZBONA > Lizbona je začela s potrebnimi postopki za predhodno poplačilo dolga, načrt pa bo poleg IMF morala potrditi tudi EU.

Finančna ministrica Maria Luis Albuquerque je pred parlamentarnim odborom pojasnila, da bo morala načrt predčasnega vračila potrditi tudi EU, ki je državo prav tako reševala pred bankrotom.

Portugalska je bila za Irsko druga članica območja evra, ki je izstopila iz območja. Podobno kot Portugalska je tudi Irska, ki so jo mednarodni posojilodajalci pred bankrotom rešili leta 2010, novembra lani sporočila, da bo IMF predčasno vrnila devet milijard evrov.

Portugalska, ki je iz programa pomoči izstopila maja lani, ima po besedah ministrice “velike likvidnostne rezerve, ki ji bodo omogočile, da prebrodi morebitna turbulentna obdobja”. Ob tem je izpostavila januarsko izdajo 30-letnih obveznic, s katerimi je država zbrala dve milijardi evrov ob 1,13-odstotni obrestni meri.

IMF in EU sta Portugalsko pred bankrotom maja 2011 rešila s 78 milijard evrov vrednim programom posojil. V zameno je morala država, tako kot preostale, ki so zaprosile za finančno pomoč, izvajati stroge reforme in sprejemati ostre varčevalne ukrepe.

STA


Najbolj brano