Porošenko ne izključuje razglasitve vojnega stanja

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes dejal, da ne izključuje razglasitve vojnega stanja v državi in uvedbe mobilizacije, če se bodo razmere na vzhodu Ukrajine in ob meji s Krimom zaostrile.

Petro Porošenko Foto: STA
Petro Porošenko Foto: STA

KIJEV > Kot je poudaril Petro Porošenko, se je intenzivnost obstreljevanja ukrajinskih položajev zelo povečala, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Zaostrovanje razmer na vzhodu in na Krimu žal ne izključuje možnosti, da bomo v primeru eskalacije konflikta primorani razglasiti vojne razmere in uvesti mobilizacijo,” je Porošenko po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal ob robu obiska v mestu Lvov.

Izpostavil je, da je bilo obstreljevanje minulo noč rekordno, saj so našteli skoraj sto napadov. “Veliko obstreljevanj je bilo izvedenih s topništvom velikega kalibra,” je dodal.

Povedal je, da proruske sile obstreljujejo tudi ozemlje 22 kilometrov od kontaktne linije, zato je verjetnost stopnjevanja konflikta še vedno velika. Ob tem je poudaril, da so ukrajinske oborožene sile pripravljene na odpor.

Razmere na Krimu so se zaostrile sredi minulega tedna, potem ko je Moskva obtožila Kijev, da je v začetku tedna skušal vdreti na polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Ruska obveščevalna služba FSB je sporočila, da so preprečili teroristične napade ukrajinske vojaške obveščevalne službe na krimskem polotoku in odbili oborožen napad ukrajinske vojske.

STA


Najbolj brano