Porošenko Ukrajincem obljubil, da bodo zmagali v vojni

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je v novoletni poslanici državljanom obljubil, da bodo premagali krutega sovražnika, ki želi razcepiti njihovo domovino. S tem je verjetno mislil na proruske separatise, ki se na vzhodu države trudijo za odcepitev od matične države, ter Rusijo, ki jih podpira.

Petro Porošenko Foto: STA
Petro Porošenko Foto: STA

KIJEV > “Sovražnik krutega srca je posegel v naša življenja, svobodo, neodvisnost in na naše ozemlje,” je zatrdil Petro Porošenko, ne da bi omenil Rusijo. “Zagotovo bomo zmagali v tej patriotski vojni, ker je to za nas pravično. Resnica je na naši strani. Bog je z nami,” je dodal.

Predsednikovo novoletno poslanico so prenašali po televiziji, Porošenko pa je bil obkoljen z vojaki in prostovoljci, ki so lansko zimo delili hrano med protesti, ki so odnesli proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Odnosi med Kijevom in Moskvo, ki ji ukrajinska vlada in Zahod očitata podpiranje proruskih separatistov, so slabši kot kdajkoli od razpada Sovjetske zveze. Porošenko med drugim ni bil med več desetimi svetovnimi voditelji, ki jim je ruski predsednik Vladimir Putin čestital ob novem letu.

STA


Najbolj brano