Poročilo o izginulem malezijskem letalu brez posebnosti glede posadke ali letala

Preiskava o letu malezijskega letala, ki je izginilo pred natanko letom dni, ni ugotovila nobenih posebnosti glede posadke letala ali samega letala, kaže danes objavljeno vmesno poročilo. Družine potnikov in članov posadke na izginulem letalu boeing 777 danes obeležujejo obletnico izginotja.

Letalo letalske družbe Malaysia Airlines je izginilo 8. marca lani.  Na krovu je bilo od 230 potnikov in članov posadke. Foto: STA
Letalo letalske družbe Malaysia Airlines je izginilo 8. marca lani. Na krovu je bilo od 230 potnikov in članov posadke. Foto: STA

SEPANG > Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vmesno poročilo razkriva, da “ni nobenih znakov o morebitni socialni osamitvi, spremembi v navadah ali interesih, zanemarjanju, zlorabi mamil ali alkohola s strani posadke letala. Prav tako razpoložljivi podatki kažejo, da v mehanskem sistemu letala ni bilo nobenih posebnosti”. Preiskovalci tako tudi po objavi vmesnega poročilo niso nič bliže pojasnitvi skrivnostnega izginotja.

Malezijski premier Nadžib Razak je ob današnji obletnici izginotja letala obljubil, da se bo iskanje letala nadaljevalo. Upa, da bodo letalo našli.

Sorodnikom kitajskih potnikov prepovedali zapustiti domove

V malezijskih nakupovalnih središčih so ob današnji obletnici po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izobesili fotografije izginulega letala, na katerem lahko žalujoči zapišejo svoje misli. Prav tako se potnikov in članov posadke spominjajo pri nedeljskih mašah.

Sorodniki kitajskih potnikov so danes v središču Pekinga poskušali obeležili obletnico. Prvotno so načrtovali, da bodo na obletnico izginotja spomnili na številnih mestih v kitajskem glavnem mestu, vključno z malezijskim veleposlaništvom, letališčem in priljubljenim budističnim templjem v mestu, a sta jim to preprečila prepoved in velika prisotnost policije. Nekateri sorodniki so tudi povedali, da so jih obiskali policisti in jim prepovedali, da bi danes zapustili svoje domove.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes obljubil, da bo Kitajska, od koder prihaja večina potnikov izginulega letala, pomagala njihovim sorodnikom pri uveljavljanju legitimnih pravic. Spomnil je, da je letalska družba že začela izplačevati odškodnine. Na novinarski konferenci ob robu letnega zasedanja kitajskega ljudskega kongresa je sorodnikom potnikov tudi izrazil sočutje. “Današnji dan je težak dan za sorodnike. Naša srca so z njimi,” je dejal Wang. Dodal je, da se bo iskanje letala nadaljevalo.

Iskanje letala bi lahko razširili

Avstralski premier Tony Abbott pa je napovedal, da bi lahko iskanje letala na jugu Indijskega oceana razširili, če sedanje iskanje ne bo prineslo rezultatov. Avstralija vodi iskanje letala na morju na območju, ki je veliko 60.000 kvadratnih kilometrov in se razteza zahodno od Avstralije. Doslej so preiskali 40 odstotkov območja, končali pa naj bi z iskanjem na tem območju maja letos.

Malezijska vlada je konec januarja uradno izginotje letala na letu MH370 razglasila za nesrečo, vseh 239 potnikov in članov posadke pa za mrtve. Njihovi sorodniki so tako dobili možnost, da zahtevajo odškodnino.

Letalo letalske družbe Malaysia Airlines je izginilo 8. marca lani. Letalo je bilo na poti iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur v Peking. Na krovu je bilo od 230 potnikov in članov posadke 153 potnikov iz Kitajske.

STA


Najbolj brano