Poraba kokaina se občutno poveča ob koncih tedna

Analiza urina v odpadnih vodah v Zagrebu je pokazala največ sledi marihuane, kokaina in heroina, so sporočili raziskovalci Inštituta Ruđer Bošković. Kot so dodali, je ob koncih tedna zaslediti občutno več kokaina, amfetamina in ekstazija (MDMA). Med šestimi prepovedanimi drogami so našli najmanj sledi metamfetamina.

Analiza urina v odpadnih vodah v Zagrebu je pokazala največ 
sledi marihuane, kokaina in heroina. Ob koncih tedna je 
zaslediti občutno več kokaina, amfetamina in ekstazija 
(MDMA).
Analiza urina v odpadnih vodah v Zagrebu je pokazala največ sledi marihuane, kokaina in heroina. Ob koncih tedna je zaslediti občutno več kokaina, amfetamina in ekstazija (MDMA).  

ZAGREB > V Zagrebu že več let spremljajo porabo prepovedanih mamil in terapevtskih opioidov, kot je metadon.

Največ je zaslediti marihuane in kokaina, sledijo heroin, amfetamini in ekstazi, medtem ko so sledi metamfetaminov v zagrebških odpadnih vodah pod mejo določljivosti, kar kaže na zelo majhno porabo tega mamila v hrvaški prestolnici, je na novinarski konferenci v mestni upravi dejala vodja raziskave Senka Terzić z zagrebškega raziskovalnega inštituta.

V Zagrebu je bilo lani nekaj manj kot 2400 oseb, ki so se zdravile zaradi odvisnosti od mamil. Ob tem je videti, da se znižuje število zdravljenj zaradi opiatov, kot je heroin. Lani so v Zagrebu registrirali manj kot 40 novih heroinskih odvisnikov, medtem ko je bilo novih uporabnikov heroina leta 2007 petkrat več.

Primerjava letošnjih podatkov s prejšnjimi raziskavami kaže trend krepitve porabe marihuane, amfetamina in ekstazija ter metadona. Medtem ko je poraba heroina pešala, je vse več sintetičnih mamil. Pri kokainu ni zaslediti spremembe trendov, se pa njegova poraba občutno zvišuje čez vikende.

Terzićeva je dejala, da so podatki iz Zagreba zelo podobni drugim hrvaškim mestom.

STA


Najbolj brano