Ponesrečeno letalo padalo osem minut

Letalo nemške družbe Germanwings, ki je danes strmoglavilo v francoskih Alpah, je pred strmoglavljenjem padalo osem minut. Na krovu letala, ki je letelo iz Barcelone v Düsseldorf, je bilo po prvih podatkih 67 nemških državljanov, je na novinarski konferenci v Kölnu sporočil prvi mož družbe Germanwings Thomas Winkelmann.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

KÖLN > Po dosedanjih podatkih je letalo ob 10.45 doseglo svojo običajno višino letenja, ki pa jo je po minuti spet zapustilo. Nato je začelo padati, kar je trajalo osem minut. Stik z letalom so francoski kontrolorji izgubili ob 10.53 na višini približno 1800 metrov nadmorske višine.

Vsega skupaj je bilo na krovu letala v času nesreče 144 potnikov in šest članov posadke, od tega dva v pilotski kabini in štirje člani kabinskega osebja. Med žrtvami naj bi bila tudi dva dojenčka.

O narodnosti drugih potnikov Thomas Winkelmann ni govoril, so pa španske oblasti že pred tem sporočile, da naj bi bilo na letalu tudi 45 španskih državljanov.

Pilot je bil izkušen

Med potniki naj bi bila tudi skupina 16 nemških šolarjev z dvema učiteljema iz šole v mestu Haltern v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. “Vemo, da je skupina šolarjev odšla na letalo. In iz seznama potnikov tudi vemo, da sta na njem tudi dve kolegici,” je za nemške medije dejala šolska ministrica v tej zvezni deželi Sylvia Löhrmann.

Približno 15 let stari šolarji so bili v Španiji na enotedenski izmenjavi. Šolo, s katere so prihajali, so sredi dneva zaprli, v njej pa postavili krizni štab. Učenci pred poslopje polagajo rože, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glavni pilot je imel po navedbah družbe Germanwings najmanj deset let izkušenj in za sabo že najmanj 6000 ur letenja. Letalo je bilo poleti leta 2013 deležno temeljitega pregleda. Morebitnih vzrokov strmoglavljenja Winkelmann ni omenjal. Predstavniki družbe so tudi zatrdili, da je bilo letalo opremljeno z najsodobnejšo računalniško tehnologijo.

Na prizorišču nesreče je po besedah francoskega premierja Manuela Vallsa že uspelo pristati helikopterju, posadka katerega je potrdila, da preživelih po nesreči ni. Po njegovih besedah zaenkrat glede strmoglavljenja ni mogoče izključiti nobene hipoteze.

Na območje so napotili približno 360 gasilcev

Francoska žandarmerija je območje nesreče pred začetkom preiskave že zaprla. Prizorišče leži na nadmorski višini približno 1500 metrov, med krajema Digne in Barcelonnette. Na poti na prizorišče so že preiskovalci družb Germanwings, Airbus in Lufthansa.

V bližini prizorišča so lokalne oblasti postavile krizni center, ki ga bo še danes obiskal francoski zunanji minister Bernard Cazeneuve. Postavili so tudi začasen center za nadzor prometa, ki bo omogočil upravljanje gostega zračnega prometa na in s prizorišča nesreče. Na območje so v pomoč napotili približno 360 gasilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družba Germanwings, ki je v lasti nemške Lufthanse, je že sporočila, da do danes v tovrstni nesreči ni bilo udeleženo še nobeno njeno letalo. Gre tudi sicer za prvo letalsko nesrečo kakega evropskega nizkocenovnega letalskega prevoznika.

STA


Najbolj brano