Poljska vlada prestala glasovanje o nezaupnici

Poljski parlament danes ni izglasoval nezaupnice vladi, ki jo je predlagala opozicijska stranka Zakon in pravičnost (PiS). Za nezaupnico je glasovalo 144, proti pa 236 poslancev. Do glasovanja o nezaupnici je na Poljskem prišlo po škandalu s prisluškovalno afero, ki pretresa državo zadnjih nekaj tednov.

Donald Tusk Foto: Wikipedia
Donald Tusk Foto: Wikipedia

VARŠAVA > Na skrivaj nastali posnetki namreč namigujejo na to, da je vladajoča Državljanska platforma (PO) Donalda Tuska leta 2005 po umiku predsedniške kandidature Zbigniewa Relige plačala stroške njegove kampanje. V zameno za poplačilo stroškov pa naj bi Religa v volilnem boju podprl Tuska.

Ta dogovor naj bi bil razviden iz posnetega pogovora med nekdanjim prometnim ministrom Slawomirom Nowakom, podpredsednikom plinskega koncerna PGNiG Andrzejem Parafianowiczem in nekdanjim poveljnikom posebne enote Grom Dariuszom Zawadko, ki ga je objavil poljski tednik Wprost.

Afera je v državi povzročila številna vprašanja o obnašanju vladnih predstavnikov, Tusk pa je doslej zavračal pozive k odstavitvi katerega koli ministra.

236 glasov proti nezaupnici vlade so prispevali v Tuskovi stranki, medtem ko 60 opozicijskih poslancev levosredinskih strank, kot so obljubili, ni glasovalo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

STA


Najbolj brano