Poljska prepovedala prelet ruskemu obrambnemu ministru

Poljska danes ni dovolila preleta svojega ozemlja letalu z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem na krovu, ko se je vračal iz Slovaške, je poročal novinar ruske tiskovne agencije Ria Novosti, ki je potoval skupaj z ministrom. To je nato potrdila tudi poljska agencija za nadzor zračnega prostora PAZP.

Poljska danes ni dovolila preleta svojega ozemlja letalu z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem na krovu, ko se je vračal iz Slovaške Foto: STA
Poljska danes ni dovolila preleta svojega ozemlja letalu z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem na krovu, ko se je vračal iz Slovaške Foto: STA

VARŠAVA > Serjeg Šojgu se je na Slovaškem udeležil prireditve ob 70. obletnici slovaške nacionalne vstaje proti nacistom med drugo svetovno vojno. “Po vzletu iz Banske Bystrice pa so poljske oblasti obvestile posadko letala Tu-154, da prelet letala ni odobren,” je novinarju Ria Novosti povedal član posadke.

Letalo je moralo nato obrniti in je pristalo v Bratislavi. Kot je nato pojasnil predstavnik poljske agencije za nadzor zračnega prostora Pawel Paluch, so letalu vstop v poljski zračni prostor zavrnili, ker je zamenjal status leta iz civilnega v vojaški.

“Po diplomatskem dogovoru bi to moral biti civilni let, kot je to bil, ko je šel v Bratislavo. Iz nam neznanih razlogov pa je ob vračanju spremenil status v vojaški let, zato se je moral vrniti v Bratislavo,” je pojasnil Paluch za francosko tiskovno agencijo AFP.

“Če bodo ponovno spremenili status v civilni let, mu bomo dopustili prelet Poljske,” je še dodal Paluch.

Kot je nato poročala slovaška tiskovna agencija Tasr, je letalo s Šojgujem vendarle poletelo, potem ko je spremenilo status leta nazaj v civilnega.

EU je uvedla sankcije proti več ruskim posameznikom in podjetjem, pa tudi določene gospodarske sankcije. Ni pa še nobena država prepovedala uporabe zračnega prostora kakemu ruskemu politiku.

Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, bi se Šojgu iz Slovaške lahko vrnil tudi preko Ukrajine. A Ukrajina ga je zaradi ruske podpore separatistom na vzhodu države uvrstila na črni seznam oseb, ki jim prepovedujejo vstop v državo.

STA


Najbolj brano