Poljska namerava od ZDA kupiti sistem protizračne obrambe

Poljska je danes napovedala, da bo z ameriško vlado začela pogajanja za nakup več milijard evrov vrednega sistema protizračne obrambe. Pogodbo z ZDA poznavalci ocenjujejo kot ključno za nadgradnjo poljske obrambe v okviru odziva na napetosti s sosednjo Rusijo.

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski Foto: Wikipedia
Poljski predsednik Bronislaw Komorowski Foto: Wikipedia

VARŠAVA > “Vlada se je odločila, da bo vprašanje programa protizračne obrambe Wisla rešila z neposrednimi pogajanji z ameriško vlado,” je povedal poljski predsednik Bronislaw Komorowski in dodal, da bo poljski obrambni minister pogajanja začel maja v Washingtonu.

Za posel s Poljsko z ocenjeno vrednostjo petih milijard evrov sta se sicer potegovala sistem protizračne obrambe Patriot ameriškega podjetja Raytheon in še en sistem konzorcija Eurosam, v katerem je več evropskih podjetij.

Komorowski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še razkril, da je Varšava za testiranje sprejela večnamenske helikopterje Airbusa. Gre za pomemben korak pri procesu zamenjave poljskih helikopterjev še iz časa Sovjetske zveze. Za milijardni posel s helikopterji sta se potegovala tudi ameriški proizvajalec Sikorsky in britansko-italijanska skupina AgustaWestland.

Obe pogodbi sta del poljskih načrtov za nadgradnjo vojaške opreme, kar naj bi v roku desetih let znašalo skupno 35 milijard evrov.

Poljska prav tako načrtuje nakup oklepnih vozil, podmornic in brezpilotnih letal v okviru modernizacije vojske, ki jo je Varšava pospešila zaradi skrbi pred ravnanjem Rusije v okviru ukrajinske krize.

STA


Najbolj brano