Poljska - z Orbanom ob strani - zaostruje spor z EU

Poljska vlada je poslala precej vročekrven odgovor na dve pismi, ki ju je v Varšavo decembra poslal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans in v katerih je izrazil zaskrbljenost zaradi ukrepov nove desne vlade. Medtem sta poljska javni radio in televizija dobila nova šefa, madžarski premier Viktor Orban pa se je postavil v bran Varšavi.

Aleksander Stepkowski Foto: Youtube.Com
Aleksander Stepkowski Foto: Youtube.Com

VARŠAVA, BRUSELJ, BUDIMPEŠTA > Vsebino pisma, ki nosi datum 7. januar in je v Bruselj prispelo v četrtek zvečer, je v petek razkril britanski Financial Times (FT).

“Zdi se, da vam je nekdo dal zavajajoče informacije, ki so pristranske do poljske vlade (...) Poročanje medijev - tudi če se verjame, da so pluralistični in svobodni - pogosto odraža politične interese in morda ni ustrezno izhodišče za uradno komunikacijo z državami članicami,” v pismu Fransa Timmermansa okrca državni podsekretar Aleksander Stepkowski.

Namesto ministrov odgovarja podsekretar

Kot mu zagrozi, “bi lahko imelo izpostavljanje poljske vlade intervencijam, ki temeljijo na krivičnih, pristranskih in politično angažiranih izjavah, neželene posledice, ki bi se jim bilo treba previdno izogibati”.

Obenem mu zatrdi, da “poljska vlada svobodo obveščanja in govora v celoti spoštuje” in “je vedno odprta za sodelovanje s komisijo”, ter mu odgovori glede različnih spornih točk nove poljske zakonodaje, ki jih je odprl Timmermans.

Poleg same vsebine je, kot navaja bruseljski spletni bilten EUobserver, problematično to, da je prvemu podpredsedniku komisije odgovoril le državni podsekretar, medtem ko je bilo pismo iz Bruslja naslovljeno na nove poljske ministre - zunanjega ministra Witolda Waszczykowskega, pravosodnega ministra Zbigniewa Ziobra in ministra za evropske zadeve Konrada Szymanskega.

Sporne zakonodajne spremembe glede ustavnega sodišča in nova medijska zakonodaja

Med za Bruselj spornimi ukrepi nove poljske vlade so predvsem nedavne zakonodajne spremembe, ki zadevajo poljsko ustavno sodišče, in pa nova medijska zakonodaja, ki jo je poljski predsednik Andrzej Duda podpisal ta četrtek. Evropska komisija bo o tem razpravljala na kolegiju prihodnjo sredo, poleg tega se bo na obisku v Bruslju 18. januarja mudil Duda.

Iz Bruslja so v minulih dneh prihajale izjave o tem, da bi lahko proti Poljski sprožili še nikoli doslej uporabljen t. i. evropski mehanizem za varstvo pravne države, ki ga je EU uvedla leta 2014. Članice EU, ki bi sistematično kršile skupne vrednote, s čimer bi bila ogrožena varnost pravne države, bi lahko v skrajnem primeru doletel odvzem glasovalnih pravic.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je skušal v četrtek pomiriti strasti in je posvaril pred pretiranim dramatiziranjem tega vprašanja. Poudaril je, da EU ne napada Poljske zaradi spornih sprememb v pravosodju in medijih. “Ne dramatizirajmo pretirano. To je pomembno vprašanje, vendar želimo prijateljske in dobre odnose s Poljsko,” je izpostavil.

A poljska vlada s svojimi potezami postavlja Bruselj v težek položaj, ocenjuje EUobserver.

Orban napovedal blokiranje morebitnih sankcij EU proti Poljski

Ne le da je v Bruselj poslal očitno žaljivo pismo, ampak je že tudi imenovala novi vodji javne televizije in radia. Radio bo po novem vodila novinarka Barbara Stanislawczyk, televizijo pa novinar Jacek Kurski, ki je nekdanji evropski poslanec in poslanec vladajoče nacionalno konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS). Kurski naj bi nekoč samega sebe označil za “bulterierja” vodje PiS Jaroslawa Kaczynskega.

Morda je dala Varšavi dodaten pogum petkova izjava prav tako desno usmerjenega madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki se je sam že tudi večkrat znašel v sporu z Brusljem. Orban je namreč jasno napovedal, da bo blokiral kakršnekoli morebitne sankcije EU proti Poljski. “Pozivam k več spoštovanja do Poljakov, saj si ga zaslužijo,” je dejal.

STA


Najbolj brano