Poljaki po vsej državi in v tujini protestirali za demokracijo

Na tisoče ljudi v 20 mestih po vsej Poljski se je danes odpravilo na ulice in protestiralo za demokracijo ter proti novi nacionalno-konservativni vladi stranke zakon in pravičnost (PiS). Podobni protesti so potekali tudi prejšnji konec tedna, samo v Varšavi se je zbralo okoli 50.000 ljudi.

Poljska  premierka Beata Szydlo Foto: Wikipedia
Poljska premierka Beata Szydlo Foto: Wikipedia

VARŠAVA > Organizator protestov je odbor za obrambo demokracije (KOD), ki poziva k uporu proti “brezpravni Poljski”, ki si jo lasti ena stranka. Manjši shodi so danes potekali tudi v Berlinu, Londonu in Bruslju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Varšavi so se ljudje danes zbrali pred poslopjem parlamenta s transparenti, kot sta “Ne diktaturi” in “Roke stran od ustavnega sodišča”. Po približno dveh urah so morali shod predčasno končati, saj je policija prejela anonimno grožnjo z bombo. Razšli so se ob petju državne himne, piše dpa.

Kritiki novi vladi premierke Beate Szydlo očitajo, da skuša prevzeti nadzor nad poljskim pravosodjem in državno upravo. Njena stranka PiS ima po oktobrskih volitvah absolutno večino v obeh domovih parlamenta, “njen” pa je tudi predsednik države Andrzej Duda.

V kratkem času od nastopa položaja je vlada v parlamentu že vložila več spornih zakonov in namerava imenovati svoje kandidate za nove ustavne sodnike, zamenjala pa je tudi že vodje vseh štirih obveščevalnih služb in šefe več državnih podjetij.

Poljska družba je polarizirana, kot že dolgo ne, na kar je opozoril tudi nekdanji poljski predsednik in ikona boja proti komunizmu Lech Walesa. Posvaril je, da lahko nadaljnje zaostrovanje razmer pripelje celo do državljanske vojne, in predlagal izvedbo referenduma, ki bi lahko vodil v razpustitev sejma, spodnjega doma parlamenta, in odstop predsednika države.

STA


Najbolj brano