Poljaki ostro na desno

Dosedanji poljski opozicijski konzervativni stranki Zakon in pravičnost (PiS) je na nedeljskih volitvah uspelo to, kar si želi tudi marsikatera slovenska stranka - v parlamentu dobiti absolutno večino. Za stranko Jaroslawa Kaczynskega je glasovalo dobrih 39 odstotkov Poljakov, v parlamentu bo dobila 242 od skupno 460 sedežev. V novem desno usmerjenemu Sejmu pa prvič po padcu komunizma na Poljskem ne bo nobene levo usmerjene stranke.

POLJSKA > Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je slavila opozicijska konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS). Stranka, katere voditelj je Jaroslaw Kaczynski, pred devetimi leti že poljski premier in brat dvojček v letalski nesreči umrlega nekdanjega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, je z izidom več kot zadovoljen, saj je stranka v parlamentu dobila več kot polovico sedežev.

Za največjega rivala PiS, sedanjo vladajočo liberalno-konzervativno Državljansko platformo (PO), ki jo je do letošnjega prevzema predsedstva Evropskega parlamenta vodil Donald Tusk, je glasovalo dobrih 23 odstotkov Poljakov. Za njo se je v poljski Sejm uvrstila ob majskih predsedniških volitvah ustanovljena stranka Kukiz'15 nekdanjega rokerja Pawla Kukiza, ki je tudi sam sodeloval v predsedniški tekmi in na presenečenje političnih komentatorjev tedaj dobil tudi zavidljivo število ljudskih glasov.

V poljski parlament pa sta se uvrstili še stranka Nowoczesna neoliberalnega ekonomista Ryszarda Petruja in ljudska stranka PSL, dosedanja zaveznica PO.

Zahtevanega parlamentarnega praga ni prestopila poljska združena levica, tako poljski sejm prvič po padcu komunizma leta 1989 ni nobene levo usmerjene stranke.

Zmagovalna stranka in njen predsednik so z izidom več kot zadovoljni. Nimajo namreč le večine v parlamentu in takorekoč nobene resne opozicije; iz njihove stranke prihaja tudi letos izvoljeni poljski predsednik Andrzej Duda. “Ta dan, ta nenavadna zmaga, prva zmaga prve stranke v zgodovini poljske demokracije, je nekaj, za dosego česar so zadnjih 25 let delali mnogi ljudje,” je dejal Kaczynski. Sam sicer ne bo prevzel predsedniškega položaja, v premierski stol je posadil strankarsko kolegico Beate Szydlo, ki so jo komentatorji v predvolilni kampanji ocenjevali tudi kot precej strpnejšo in spravljivejšo od predsednika stranke.

Mnogi Poljaki se - ob sicer pričakovani zmagi desnice - vendarle sprašujejo, čemu pripisati takšen volilni izid. Nekateri so mnenja, da si je zadnjih osem let vladajoča PO uničila ugled z aferami, med katere sodi tudi nedavna prisluškovalna afera. Drugi so prepričani, da je stranka na oblasti obljubljala več, kot je lahko uresničila; med drugim tudi to, da bodo sadove poljske gospodarske rasti (ki je bila visoko pozitivna tudi med vseevropsko krizo) lahko kmalu užili tudi državljani.

Medtem ko eni trdijo, da je treba novi vladajoči stranki, katere prva naloga bo sprememba osnutka poljskega proračuna za prihodnje leto, dati priložnost, pa drugi opozarjajo na delovanje Kaczynskega. Bojijo se, da bo pristaš madžarskega premierja Viktorja Orbana in nasprotnik obvezne porazdelitve migrantov po Evropi, še radikalnejši in še bolj ksenofoben, kot je bila njegova predvolilna retorika. Ali, kot je dejal odgovorni urednik Gazete Wyborcze Adam Michnik: “To bo netenje ksenofobije, megalomanije, odpor do EU in mislim, da tudi veliko neodgovorne distribucije politike.” TINA M. VALENČIČ


Najbolj brano