Policista iz Louisiane obtožena umora šestletnega fanta

Tožilstvo okrožja Avoyelles v ameriški zvezni državi Louisiani je v ponedeljek vložilo obtožnico proti dvema policistoma iz mesteca Marksville zaradi nenamernega umora šestletnega otroka, ki sta ga zadela s petimi naboji, ko sta prerešetala avtomobil fantovega očeta. Oba policista sta sicer znana nasilneža.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ALEXANDRIA > Državni tožilec okrožja Avoyelles Charles Riddle se je izločil iz primera, ker je med njemu podrejenimi tožilci tudi oče enega od nasilnih policistov, sodišče pa je vsakemu odmerilo po milijon dolarjev varščine.

Mestece Marksville se nahaja manj kot 200 kilometrov stran od Fergusona, kjer so zaradi policijskega nasilja lani izbruhnili nemiri, nastalo pa je tudi vseameriško gibanje Črna življenja štejejo (Black lives matter). Od takrat naprej ameriški mediji namenjajo več pozornosti primerom policijskega nasilja, policistom nalagajo nošenje kamer, vse več pa je tudi kazenskih pregonov dotlej izjemno zaščitenih policistov, ki so lahko praktično delali, kar se jim zdi.

Do nasilnega izpada je prišlo pred tednom dni, ko sta 32-letni Derrick Stafford in 23-letni Norris Greenhouse opazila, kako se Chris Few pred lokalnim barom prepira s svojim dekletom in sta ga hotela aretirati, Few pa naj bi se odpeljal.

Policista sta se pognala za njim in ga ujela v slepi ulici, nato pa odprla ogenj. V Fewov poltovornjak sta nasula 18 nabojev brez razmišljanja in brez potrebe. Few ni bil oborožen, na sprednjem sedežu pa je bil z varnostnim pasom pripet njegov šestletni sin Jeremy Mardis.

Policista sta kasneje kolegom lagala, da sta se le branila, vendar je imela laž kratke noge tudi zaradi tega, ker sta nosila telesni kameri, katerih posnetki so jasno pokazali, da je imel Few v času toče strelov dvignjene roke.

Proti Staffordu in Greenhousu potekata ločeni tožbi zaradi nasilja, ki še nista končani, Stafford pa se je leta 2012 na za zdaj še skrivnosten način izvlekel pred pregonom zaradi obtožnic o dveh posilstvih. Eno žensko naj bi posilil leta 2004, drugo kasneje, primera pa sta bila leta 2012 ovržena. Tožilstvo podrobnosti o primeru noče objaviti.

STA


Najbolj brano