Policist v ZDA temnopoltega dečka ustrelil v strahu za življenje

Policist iz Clevelanda, ki je konec lanskega leta ustrelil 12-letnega temnopoltega dečka, je bil vznemirjen in se je bal za svoje življenje, navaja uradno poročilo o incidentu. Sodnik je pred dnevi presodil, da bi se morala dva policista, vpletena v omenjeno streljanje, zagovarjati na sodišču.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

WASHINGTON > Policija je v ameriškem mestu Cleveland novembra lani ustrelila in ubila 12-letnega dečka, ki je na igrišču nosil lažno pištolo. Policista sta proti dečku ustrelila dvakrat, potem ko je izza pasu hlač potegnil plastično igračo. Tamir Rice, ki je bil ustreljen v trebuh, je kasneje umrl v bolnišnici.

Smrtonosni strel je prišel iz pištole policista Timothyja Loehmanna. V uradno poročilu, objavljeno v soboto, je vključeno pričevanje agenta FBI, ki se spominja svojega pogovora z Loehmannom po incidentu. Kot je zatrdil, je bil policist ves iz sebe.

"Zdel se je kot moški, postavljen v zelo težko situacijo, v kateri je moral sprejeti zelo hitro odločitev na podlagi tega, kar je doživljal kot strah pred smrtjo ali pred resno fizično poškodbo," je preiskovalcem povedal agent.

Kot je dodal, je Loehmann dogodke opisal sam, ne da bi ga moral k temu nagovarjati. "Dejal je, da je (Rice) imel pištolo in da je segel ponjo, ko mu je naročil, naj mu pokaže roke," je povedal agent.

Policista sta se usodnega dne odzvala na klic na telefonsko številko 911, v katerem je klicatelj opozoril, da nekdo v parku maha s pištolo.

Dokaze iz preiskave bodo sedaj predložili veliki poroti, ki bo odločila, ali bosta morala policista Loehmann in Frank Garmback, ki je takrat vozil patruljni avtomobil, pred sodišče.

V četrtek je sicer clevelandski sodnik Ronald Adrine ugotovil, da obstaja sum, na podlagi katerega bi Loehmanna morali obtožiti umora, nenaklepnega uboja, uboja iz malomarnosti in zanemarjanja dolžnosti. Garmaback bi se po mnenju sodnika moral zagotavljati zaradi uboja iz malomarnosti in zanemarjanja dolžnosti. Sodnikovo mnenje je le svetovalne narave.

STA


Najbolj brano