Policija v Egiptu preprečila samomorilski napad

Egiptovske varnostne sile so danes blizu znamenitega templja Karnak v mestu Luksor na jugu Egipta v streljanju ubile dva napadalca. Hotela naj bi izvesti samomorilski napad, ki pa so ga preprečili. Tretjemu napadalcu je uspelo razstreliti bombo, ki jo je nosil, poročajo tuje tiskovne agencije.

 Egiptovske varnostne sile so danes blizu znamenitega templja Karnak v mestu Luksor na jugu Egipta v streljanju ubile 
dva napadalca. Foto: Wikipedia
Egiptovske varnostne sile so danes blizu znamenitega templja Karnak v mestu Luksor na jugu Egipta v streljanju ubile dva napadalca. Foto: Wikipedia

LUKSOR > Varnostne sile so začele streljati na trojico moških, ki niso hoteli skozi varnostni pregled pred vhodom v tempelj, pri čemer sta bila dva ubita, tretji pa ranjen. Med ranjenimi naj bi bila tudi dva civilista in dva policista, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah vira na egiptovskem notranjem ministrstvu med turisti ni ranjenih. Varnostne sile so v času operacije vse zadržale znotraj območja templja.

Džihadisti so prevzeli odgovornost za že več napadov v Egiptu, odkar je bil julija 2013 s položaja odstavljen predsednik Mohamed Mursi.

Turisti v pretežni meri niso bili tarča napadov, so pa lani v samomorilskem napadu na turistični avtobus na nemirnem polotoku Sinaj umrli trije južnokorejski državljani in njihov egiptovski voznik.

Turizem v Egiptu upada od začetka leta 2011, ko je ljudska vstaja odnesla z oblasti dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka. Leta nestabilnosti in več napadov, za katere so prevzeli odgovornost džihadisti, so prestrašili morebitne obiskovalce.

Mesto Luksor je v zadnjih letih utrpelo več udarcev za turizem. V nesreči balona na vroč zrak je leta 2013 umrlo 19 turistov. Mesto je potrebovalo tudi več let, da si je opomoglo od napada leta 1997, ko je napadalec v kompleksu templjev začel streljati na turiste in ubil 58 tujcev ter njihove štiri egiptovske varnostnike.

STA


Najbolj brano