Policija v BiH opozarja na zelo resno varnostno grožnjo

Policija v Bosni in Hercegovini je danes sporočila, da izvaja obsežne ukrepe za zmanjšanje teroristične nevarnosti v državi in za preprečitev morebitnega napada. Grožnja je realna, država pa se bo morala soočiti s trajnim reševanjem tega problema, je danes v Sarajevu izjavil prvi mož policije Federacije BiH Dragan Lukač.

Najbolj resen problem v BiH je predvsem ideološka indoktrinacija, ki vodi  v ekstremizem in teroristična dejanja.
Najbolj resen problem v BiH je predvsem ideološka indoktrinacija, ki vodi v ekstremizem in teroristična dejanja. 

SARAJEVO > Dragan Lukač je povedal, da pripravljajo natančen register oseb, ki naj bi bile povezane z islamskim radikalizmom. Njihovemu gibanju in delovanju že sledijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Načelnik uprave policije bošnjaško-hrvaške entitete v BiH, Federacije BiH je povedal, da “te osebe predstavljajo zelo resno varnostno grožnjo”. Zagotovil je, da so v preteklih osmih mesecih naredili veliko zadev, “ki so globoko zajele delovanje radikalnih skupin v Federaciji BiH”.

Na ta način so zbrali dovolj dokazov proti trem osebam, ki so se borile v Siriji in Iraku, in jih ovadili tožilstvu BiH, je povedal Lukač.

Po ocenah policije je bilo v Siriji in Iraku od 200 do 250 oseb iz BiH, vendar ne gre le za borce, ampak tudi za člane njihovih družin. Doslej se je iz Sirije in Iraka vrnilo okoli 50 oseb. Lukač je povedal, da na območje spopadov še vedno odhajajo državljani BiH, a “znatno manjše število”.

Kot enega od pomembnih problemov je navedel delovanje številnih “paradžematov”, islamskih verskih skupnosti, ki delujejo zunaj struktur uradne islamske skupnosti v BiH. Najbolj resen problem je predvsem ideološka indoktrinacija, “ki se manifestira v ekstremizmu in terorističnih dejanjih”, je opozoril Lukač.

Zatrdil je, da je policija vzpostavila kategorizacijo oseb, ki bi lahko predstavljale največjo nevarnost. “Za pripadnike Islamske države ali Fronte al Nusra je odrejeno, da se jih prime takoj ob njihovi vrnitvi v BiH,” je zagotovil Lukač.

Dodal je, da ni absolutnega jamstva, da ne more priti do terorističnega napada, a je zagotovil, da delajo vse, da to nevarnost zmanjšajo na najnižjo možno raven, poroča Hina.

STA


Najbolj brano