Policija v BiH odkrila tihotapce orožja za Nemčijo

Policija v BiH je odkrila in razbila organizirano kriminalno skupino, ki se je ukvarjala s tihotapljenem orožja v Nemčijo. V akciji z imenom Dvigalo so aretirali pet oseb, preiskali več objektov in zaplenili večjo količijo orožje, je danes sporočilo tožilstvo.

Fotografija je simbolična. Foto: Pu Postojna
Fotografija je simbolična. Foto: Pu Postojna

SARAJEVO > Kot so ob tem pojasnili v tožilstvu, so tihotapci želeli nezakonito orožje v glavnem dobaviti nemškemu črnemu trgu, delno pa tudi srbskemu. Ali obstajajo povezave s terorizmom, niso ugotovili.

Vsem petim aretiranim očitajo kaznivo dejanje nezakonitega prometa z orožjem, strelivom in vojaškim materialom.

Balkan je po razpadu nekdanje Jugoslavije postal center tihotapljenja orožja v zahodno Evropo.

Sredi decembra je srbska policija odkrila skupino, ki je tihotapila orožje v Francijo. Pri tem so aretirali dva srbska državljana ter zaplenili orožje in eksploziv.

Aretacije so se zgodile le nekaj dni potem, ko je direktor srbske Zastave za AFP dejal, da je bilo med novembrskimi teroristični napadi v Parizu uporabljeno tudi orožje, ki so ga izdelali v Srbiji. Med drugim puško, ki jo je podjetje leta 2013 zakonito izvozilo v ZDA.

Nemški časnik Bild je minuli mesec tudi poročal, da naj bi štiri avtomatske puške, ki so bile uporabljene med pariškimi terorističnimi napadi, domnevno nabavili prekupčevalci z orožjem v Nemčiji.

STA


Najbolj brano