Policija prijela guruja, obtoženega umora

Indijska policija je v torek skušala zavzeti ašram kontroverznega, a zelo priljubljenega guruja Rampala. Policisti in privrženci guruja so se spopadli, pri tem je bilo ranjenih 200 ljudi, najmanj šest pa jih je umrlo.

Guru Rampal je obtožen umora
Guru Rampal je obtožen umora 

NEW DELHI > Operacija se je danes nadaljevala in zvečer je policija guruja, ki je obtožen umora, aretirala.

Policija je v torek skušala zavzeti ašram v severni zvezni državi Haryana. Pri tem so med policisti in privrženci guruja, znanega po imenu Rampal, izbruhnili siloviti spopadi. Približno 200 ljudi je bilo ranjenih, v ašramu pa so kasneje našli tudi trupla žensk in otroka. Še ena privrženka guruja je medtem umrla v bolnišnici.

Šest mrtvih

Po prvih ugotovitvah sta 18-mesečni otrok in ena od žensk umrla naravne smrti, vzrok smrti preostalih pa še preučujejo. Med ranjenimi so bili medtem v torek večinoma policisti. Ti so pri napadu na ašram med drugim uporabili vodni top, solzivec in gumijaste naboje, medtem ko so privrženci guruja proti njim nastopili s kamenjem, zažigalnimi bombami in še čim.

Pred ogromnim ašramom Satlok, kar v prevodu pomeni vesolje resnice, je bilo tudi danes nameščenih več tisoč policistov. Po navedbah policije, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, naj bi ašram v torek zapustilo kakih 10.000 ljudi, a danes jih je tam še vedno vztrajalo približno 5000. Mnogi med njimi so bili oboroženi s strelnim orožjem.

Inženir, nato duhovni vodja

Med njimi se je skrival tudi 63-letni Rampal, a zvečer je nato le prišla novica, da so guruja ujeli. Rampala so aretirali zaradi primera iz leta 2006, ko so njegovi privrženci streljali na vaščane in enega od njih ubili, več pa ranili. Poleg tega mu očitajo neupoštevanje pozivov sodišča, po novem pa ga preiskujejo tudi zaradi izdaje in posedovanja orožja.

Rampal je 18 let delal kot inženir za državno vlado, nato pa je postal duhovni voditelj. V Haryani je izredno priljubljen in ljudje verjamejo, da ima čudežno moč zdravljenja. Njegov ašram je ogromen kompleks, ki je videti kot nekakšna trdnjava, nahaja pa se na samem na podeželju kakih 170 kilometrov severovzhodno od New Delhija.

STA


Najbolj brano