Policija: Evakuacija grškega begunskega taborišča Idomeni končana

Grška policija je danes končala evakuacijo begunskega taborišča Idomeni na meji z Makedonijo, v katerem je več mesecev obtičalo več tisoč migrantov in beguncev.

Idomeni Foto: Stefano Lusa
Idomeni Foto: Stefano Lusa

ATENE > “Končali smo. Ni več ljudi, so samo še šotori z opremo, ki pripadajo človekoljubnim organizacijam,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani predstavnik policije.

Grški minister za civilno zaščito Nikos Toskas je za grško televizijo TV ERT po poročanju nemške tiskovne agencija dpa poudaril, da je izpraznitev taborišča potekala brez uporabe sile.

V taborišču je bilo v torek, ko so grške oblasti tja napotile policijske sile, da zaprejo begunsko taborišče, skoraj 9000 ljudi.

Okoli 3300 so jih grške oblasti v treh dneh z avtobusi odpeljale v druge nastanitvene centre. Kje so preostali, ni znano; nekateri med njimi so odšli na lastno pest. Po poročanju lokalnih medijev se je nekaj skupin migrantov in beguncev skupaj s šotori premaknilo vzdolž meje z Makedonijo in upajo, da jim bo uspelo nezakonito vstopiti v državo.

Še marca je bilo v taborišču okoli 12.000 ljudi.

Taborišče Idomeni je septembra lani na vrhuncu begunskega vala uredil Visoki komisariat Združenih narodov za begunce kot pomoč ljudem, ki so se prek balkanske poti napotili proti severu Evrope. Razmere v taborišču so se poslabšale, ko so se države vzdolž balkanske poti odločile, da bodo omejile vstop beguncev na svoje ozemlje.

STA


Najbolj brano